Wielkanocne potrawy: Przepis na żurek na wędzonce

Wielkanocny żurek na wędzonce z jajkiem sadzonym

 

Tradycyjny żurek to potrawa, której podczas Wielkanocy nie może zabraknąć na żadnym stole. Poznaj przepis naszego Szefa Kuchni na żurek na wędzonce z tłuczonymi ziemniakami i chrzanem podawany z jajkiem sadzonym.

 

Składniki na zakwas:

  • 500 ml przegotowanej wody
  • 100 g mąki żytniej
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 5 listków laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskie


Przygotowanie zakwasu:

  • Przestudzoną wodę wlewamy do dużego i czystego słoja, dodajemy resztę składników
  • Całą zawartość słoja mieszamy i przykrywamy gazą
  • Słoja nie zakręcamy, zakwas potrzebuje dostępu powietrza.
  • Przynajmniej raz dziennie mieszamy zakwas.
  • Po około 7-9 dniach zakwas jest gotowy do użycia

 

Składniki na wywar:

  • 0,3 kg selera
  • 0,3 kg pora
  • 0,2 kg pietruszki
  • 0,2 kg palonej cebuli
  • 0,2 kg marchwi
  • 0,6 kg wędzonych żeberek wieprzowych
  • 0,5 kg porcji rosołowych
  • 6 listków laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie wywaru:

  • Żeberka wieprzowe oraz porcje rosołowe zalewamy wodą i solimy.
  • Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, następnie gotujemy na wolnym ogniu do zagotowania.
  • Zbieramy szumy, a następnie dodajemy obrane pokrojone warzywa.

 

Składniki na żurek:

  • 2 białe kiełbasy
  • 4 jajka
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 50 g masła
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1 łyżeczka soli
  • Pieprz do smaku

 

Przygotowanie żurku:

  • Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Miękkie ziemniaki odcedzamy, a następnie tłuczemy razem ze śmietanką i chrzanem.
  • Na patelni z nieprzywierającym dnem rozpuszczamy masło, a gdy tłuszcz się rozgrzeje przygotowujemy jajko, doprawiamy i zmniejszamy ogień, smażąc aż do ścięcia białek.
  • Do przecedzonego wywaru, wlewamy nasz przygotowany wcześniej zakwas, dodajemy pokrojoną podsmażoną kiełbasę. Zagotowujemy do momentu wrzenia i odstawiamy.
  • Ziemniaki przekładamy do talerza, a następnie kładziemy na nie jajko i zalewamy gorącym żurkiem.
 
Serwujemy pyszne danie na stół! Smacznego

 

Restauracja Kobaltowa znajduje się w budynku Tristan Hotel & SPA. Na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni, który swoje dzieła opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Więcej o naszych propozycjach kulinarnych można przeczytać na stronie Restauracja Kobaltowa Menu – życzymy smacznego!

CHECK OUR PACKAGES

you will always get best prices when reserving directly through our website
safe payment via credit card or secured wire transfer
if you have any questions, our crew is always here for you

Looking for unique gift for someone close to you? We are here for you!

ANY QUESTIONS?

If the website is missing an offer that would meet your expectations, please contact us. We will be pleased to prepare an offer tailored to your needs!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl

This website uses COOKIES. By using it, you agree to the use of cookies in accordance with your browser settings. more about gdpr compliance