Gotuj z Szefem Kuchni odcinek #1 – Przepis na Kurczaka duszonego w białym winie z frytkami z batatów

Z serii “Gotuj z Szefem Kuchni” 

Odcinek #1 – Przepis na Kurczaka duszonego w białym winie z frytkami z batatów

 
Przepyszne dania, które przypomną Ci smak naszej kuchni, a które możesz przygotować w domowym zaciszu – oto pierwszy z przepisów autorstwa Szefa Kuchni Restauracji Kobaltowa w Tristan Hotel & SPA, Kornela Winiarskiego.
Dania bazują na ogólnodostępnych składnikach i są proste w przygotowaniu.

 

Play Video

Składniki:

  • 8 kawałków kurczaka (udko lub podudzie)
  • 500 ml wody
  • 300 ml białego wina
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • kawałek selera i pora
  • ½ cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • tymianek świeży lub suszony

 

  • 3 bataty
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczka suszonego rozmarynu
  • ½ cytryny
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Myjemy mięso, suszymy, marynujemy w soli, pieprzu i tymianku, nacieramy czosnkiem. Odstawiamy na noc do lodówki. Zamarynowanego wcześniej kurczaka obsmażamy na rozgrzanej patelni z obu stron. Następnie na tej samej patelni smażymy pokrojone warzywa z cytryną, aby odzyskać smak jaki pozostał na patelni. Wszystko przekładamy do garnka, zalewamy wodą oraz winem i dusimy około 1h do miękkości.

Bataty dokładnie myjemy, jeśli jednak skórka jest nieodpowiednia obieramy, następnie kroimy na kawałki (w formie frytek). Marynujemy w przyprawach i soku z cytryny.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Ziemniaki wykładamy na blachę do pieczenia i pieczemy do miękkości przez około 20 minut .

 

Gotowe danie serwujemy na talerz. Smacznego!

W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Kobaltowa Restaurant Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!

REZERWUJ ONLINE

Najkorzystniejsza cena

rezerwuj bezpośrednio przez stronę lub skontatuj się z nami

Korzystaj z rabatów

Zapytaj recepcję o rabat w przypadku długiego pobytu lub rezerwacji wielu pokoi 

animals welcome

Join our newsletter and you will receive all the most interesting offers and promotions straight to your inbox

ANY QUESTIONS?

If the website is missing an offer that would meet your expectations, please contact us. We will be pleased to prepare an offer tailored to your needs!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl
mini-majowka

od 950zł/noc /para