Z serii “Gotuj z Szefem Kuchni”
Odcinek #2 – Przepis na Polędwiczkę wieprzową pieczoną w boczku z ziemniakami tłuczonymi z estragonem
Przepyszne dania, które przypomną Ci smak naszej kuchni, a które możesz przygotować w domowym zaciszu – oto pierwszy z przepisów autorstwa Szefa Kuchni Restauracji Kobaltowa w Tristan Hotel & SPA, Kornela Winiarskiego.
Dania bazują na ogólnodostępnych składnikach i są proste w przygotowaniu.
Play Video
Składniki:
- 600g polędwiczki wieprzowej
- 200g boczku w plastrach
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku i rozmarynu suszonego
- oliwa lub olej
- sól i pieprz do smaku
- 600g ziemniaków
- 100ml śmietanki
- 50g masła
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- sól do smaku
Przygotowanie:
Polędwiczki myjemy, oczyszczamy, suszymy i nacieramy wszystkimi przyprawami. Odstawiamy na noc do lodówki.
Następnie mięso dokładnie owijamy cienkimi plastrami boczku. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Polędwiczki wkładamy do naczynia wysmarowanego oliwą, pieczemy około 30 minut.
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Miękkie ziemniaki odcedzamy, a następnie tłuczemy razem ze śmietanką, masłem i estragonem.
Gotowe danie serwujemy na talerz. Smacznego!
W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Kobaltowa Restaurant Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!