Jesienne potrawy – Przepis na Krokiety ziemniaczano-dyniowe z grillowanym halloumi

Przepis na: 

Krokiety ziemniaczano-dyniowe z grillowanym halloumi oraz sosem mango chili

 
SKŁADNIKI NA KROKIETY:
  • 0,5 kg ziemniaków

  • 2 łyżki masła

  • 1/2 cebuli, bardzo drobno posiekanej

  • 1 jajko

  • ok. 300 g upieczonej, przetartej przez sito dyni piżmowej
  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżeczka curry

  • 2 łyżeczki posiekanej kolendry

  • szczypta soli i pieprzu

  • 50ml mleka kokosowego

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • mąka, jajko oraz panko do panierowania

  • olej do smażenia

 
PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wkładamy do niego umyte nieobrane ziemniaki. Czas ich pieczenia zależy od wielkości – sprawdzamy miękkość za pomocą widelca. Jeśli bez problemu wbijamy go w ziemniaka to znaczy, że są już gotowe. Upieczone ziemniaki wyciągamy z pieca i ostudzamy przez chwilę, a następnie obieramy.

Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy cebulę.

Do przetartej dyni dorzucamy ziemniaki i wystudzoną usmażoną cebulę i ubijamy je, starając się jednak zostawić większe cząstki. Dokładnie mieszamy z dynią, a następnie doprawiamy sosem sojowym, przyprawą curry oraz solą i pieprzem. Dodajemy mąkę, jajko, posiekaną kolendrę i wlewamy mleko kokosowe, następnie wszystko dokładnie mieszamy, w dalszym ciągu starając się nie stworzyć zbyt gładkiej masy. Gotową masę wyrównujemy i wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny.

Przygotowujemy stanowisko do panierowania i rozgrzewamy olej. Masę dzielimy na około 10 części, formujemy w kształt kartaczy a następnie panierujemy ( mąka-jajko-panko). Smażymy w głębokim tłuszczu do momentu nabrania złotego koloru.

 

SKŁADNIKI NA GRILLOWANE HALLOUMI:
  • 200g sera halloumi

  • oliwa z oliwek lub olej do smażenia

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki

  • pół łyżeczki suszonego tymianku

  • pół łyżeczki papryki wędzonej

 

Mieszamy wszystkie podane wyżej składniki. Osuszamy ser papierowym rącznikiem i kroimy na plastry, nie grubsze niż 1 cm. Wkładamy ser halloumi do marynaty i pozostawiamy na 1 godzinę w pokojowej temperaturze. Rozgrzewamy na zwykłej patelni lub patelni grillowej niewielką ilość oleju lub oliwy. Smażymy po 3 minuty z każdej strony.

 

SKŁADNIKI NA SOS:
  • 1 średnie, bardzo dojrzałe mango

  • 6 łyżek soku z cytryny lub soku z limonki

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru

  • ¼ papryczki chili

  • 1 łyżeczka brązowego cukru

  • sól i pieprz do smaku

 

Do blendera wrzucamy obrane mango bez pestki, posiekany, obrany czosnek i imbir, kawałek chili oraz pozostałe składniki, wszystko dokładnie blendujemy.

 
Podajemy gotowe danie. Smacznego!
 

Przepis na Krokiety ziemniaczano-dyniowe z grillowanym halloumi oraz sosem mango chili

 

W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Kobaltowa Restaurant Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!

REZERWUJ ONLINE

Najkorzystniejsza cena

rezerwuj bezpośrednio przez stronę lub skontatuj się z nami

Korzystaj z rabatów

Zapytaj recepcję o rabat w przypadku długiego pobytu lub rezerwacji wielu pokoi 

animals welcome

Join our newsletter and you will receive all the most interesting offers and promotions straight to your inbox

ANY QUESTIONS?

If the website is missing an offer that would meet your expectations, please contact us. We will be pleased to prepare an offer tailored to your needs!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl
mini-majowka

od 950zł/noc /para