Przepis na:
Kurczaka w sosie śmietanowym z tymiankiem
SKŁADNIKI:
1 kurczak kukurydziany
300 ml śmietanki
200 ml białego wina
300 ml wody
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki musztardy dijon
4 cebule szalotki
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
świeży tymianek
oliwa
sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka trybujemy i dzielimy na części. Nacieramy go posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawiamy na noc do lodówki.
Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzewamy masło, wkładamy kurczaka, tak by kawałki nie dotykały się wzajemnie. Smażymy do zrumienienia z dwóch stron i zdejmujemy z patelni.
Na tę samą patelnię dodajemy posiekane szalotki i smażymy, aż się mocno zezłocą. Dodajemy wino i zwiększamy ogień. Przy pomocy drewnianej łyżki mieszamy zawartość patelni, zeskrobując to, co przywarło do dna. Dodajemy musztardę dijon, tymianek, wodę i całość mieszamy razem, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy sól do smaku.
Zmniejszamy ogień, wkładamy do sosu kurczaka i dusimy pod przykryciem około 50 minut.
Po tym czasie wyciągamy mięso z wywaru, przykrywamy je folią i pozwalamy mu odpocząć. Płyn przelewamy przez drobne sito do rondla, dodajemy musztardę francuską i podgrzewamy w celu odparowania połowy jego objętości.
Dodajemy śmietankę, redukujemy aby sos otrzymał odpowiednią konsystencję. Doprawiamy do smaku
Kurczaka podajemy z sosem oraz ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Smacznego!
W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Kobaltowa Restaurant Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!