Przepis na Cannoli nadziewane musem z białej czekolady z limonką

Z cyklu “Walentynkowe przepisy”

Przepis na Cannoli nadziewane musem z białej czekolady z limonką

 

Jak mówi stare porzekadło “przez żołądek do serca”. Jeśli szukasz przepisu na idealne danie na romantyczną walentynkową kolację, to dobrze trafiłeś. Przyrządź pyszną potrawę dla ukochanej osoby, według sprawdzonego przepisu naszego Szefa kuchni Kornela Winiarskiego.

Gotuj z nami!

 
SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 2 łyżki cukru pudru

  • 2 żółtka

  • 50 g masła (roztopionego)

  • 60 ml białego wina

  • 250 g mąki

  • olej do smażenia
SKŁADNIKI NA MUS:
  • 250g serka mascarpone

  • 150 ml kremówki + 25 ml gorącej 30/33/36 %

  • 1 tabliczka białej czekolady

  • limonka

SKŁADNIKI DODATKOWE:
  • gorzka czekolada

  • pistacje
  • świeże owoce (maliny lub truskawki)

 

PRZYGOTOWANIE:

Z wyżej wymienionych składników zagniatamy ciasto, dokładnie je wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę. Ciasto wyjmujemy z lodówki, bardzo cienko rozwałkowujemy i miseczką lub inną formą wycinamy z niego kółka (średnica ok.10 cm). Ciasto na cannoli musi być bardzo cienko rozwałkowane (ok. 2 mm). Krążki ciasta nawijamy wokół metalowych foremek (takich, jak do standardowych rurek z kremem). Sklejamy cannoli białkiem, aby rurki się nie rozpadały. Nawinięte na rurki ciasto smażymy na głębokim oleju w temperaturze około 175 stopni C. pilnując, żeby całe rurki były zanurzone w oleju. Odsączamy na ręczniczku kuchennym.

Czekoladę kruszymy i ogrzewamy w kąpieli wodnej- dolewamy również ok 50 ml gorącej kremówki- ogrzewamy do połączenia. Serek mascarpone mieszamy z sokiem i skórką z limonki.

Do przestudzonej czekolady dodajemy ubitą śmietankę z mascarpone i mieszamy do uzyskania gładkiego kremu. Krem nakładamy do rękawa cukierniczego i nadziewamy cannoli.

Dekorujemy pistacjami i owocami. Podajemy gotowe danie.

 
Smacznego!

Przepis na Cannoli nadziewane musem z białej czekolady z limonką

W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Kobaltowa Restaurant Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!

REZERWUJ ONLINE

Najkorzystniejsza cena

rezerwuj bezpośrednio przez stronę lub skontatuj się z nami

Korzystaj z rabatów

Zapytaj recepcję o rabat w przypadku długiego pobytu lub rezerwacji wielu pokoi 

animals welcome

Join our newsletter and you will receive all the most interesting offers and promotions straight to your inbox

ANY QUESTIONS?

If the website is missing an offer that would meet your expectations, please contact us. We will be pleased to prepare an offer tailored to your needs!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl
mini-majowka

od 950zł/noc /para