Z cyklu “Walentynkowe przepisy”
Przepis na Łososia z kaszą kukurydzianą oraz purée z pieczonego buraka
Jak mówi stare porzekadło “przez żołądek do serca”. Jeśli szukasz przepisu na idealne danie na romantyczną walentynkową kolację, to dobrze trafiłeś. Przyrządź pyszną potrawę dla ukochanej osoby, według sprawdzonego przepisu naszego Szefa kuchni Kornela Winiarskiego.
Gotuj z nami!
SKŁADNIKI NA ŁOSOSIA:
filet z łososia 400 gram
masło klarowane 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
cytryna
SKŁADNIKI NA PURÉE:
4 średnie buraki
600ml mleka kokosowego
200ml wody
2 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
oliwa lub olej
1 pomarańcza
2 łyżki soku z limonki
sól i pieprz do smaku
SKŁADNIKI NA PURÉE:
150g kaszy kukurydzianej błyskawicznej
450ml wody
1/2 łyżeczki soli
2 czubate łyżeczki masła
4-5 łyżek szczypioru
5 łyżek startego parmezanu
świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Umyty i osuszony filet z łososia kroimy na 2 kawałki. Solimy przyprawiamy pieprzem, sokiem oraz skórką cytryny. Układamy w pojemniku i odstawiamy na ok 30 minut aby przeszedł przyprawami.
Rozgrzewamy patelnię i dodajemy masło klarowane. Układamy filet na rozgrzanym maśle .Smażenie zaczynamy od strony skóry. Smażymy na niewielkim płomieniu ok 3-4 minut .Przekładamy delikatnie na drugą stronę i smażymy jeszcze ok 1-2 minut(zależy od grubości ryby).
Przekrojone na pół lub na ćwiartki buraki umieszczamy owinięte w folię aluminiową w 180 stopniach na 1,5-2 godziny i pieczemy do miękkości. Po upieczeniu chwilę studzimy, zakładamy rękawiczki, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy 3 łyżki oleju, dodajemy posiekany czosnek, posiekany imbir. Podsmażamy wszystko przez 1 minutę, następnie dodajemy pokrojone buraki, obraną i pokrojoną pomarańczę i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mleko kokosowe, skórkę pomarańczy, sok z limonki i gotujemy przez 15 – 20 minut na niewielkim ogniu. Wszystko blendujemy i przecieramy przez drobne sito. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Zagotowujemy 450ml wody w garnku z pokrywką i grubym dnem na najmniejszym palniku kuchenki. Solimy wodę 1/2 łyżeczki soli, wrzucamy 1 łyżeczkę masła, mieszamy do rozpuszczenia. Do gotującej się wody, stale mieszając wodę trzepaczką balonową, wsypujemy powoli odważoną kaszę. Trzeba ją mieszać, żeby w trakcie wsypywania nie posklejała się w grudki. Zmniejszamy gaz do minimum i na bardzo małym ogniu gotujemy kaszę pod przykryciem aż wchłonie wodę. Co jakieś 2-3 minuty mieszamy zawartość garnka od dna.
Kasza błyskawiczna będzie gotowa w około 8-10minut. Powinna wchłonąć cały płyn, być lekka i miękka. Do gotowej kaszy wsypujemy posiekany szczypior, wrzucamy starty ser, dodajemy 1 łyżeczkę masła. Całość dokładnie mieszamy i pieprzymy.
Dekorujemy talerz układając warstwowo i podajemy gotowe danie.
Smacznego!
W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Kobaltowa Restaurant Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!