Przepis na: Ślimaki w cieście czosnkowym
Czerwony kawior ze ślimaka i mus z zielonego groszku i mięty
SKŁADNIKI:
- 200 g zielonego groszku
- 10 g świeżej mięty
- 40 g masła
- 20 ml śmietany 36%
- 75 g mąki pszennej
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 10 g czosnku
- 30 ślimaków
- 5 g kawioru ze ślimaka
- 100 g buraków
- 250 ml oleju rzepakowego
PRZYGOTOWANIE
- Z buraków wyciskamy sok, marynujemy w nim kawior przez 15 minut.
- Groszek gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie do wody dodajemy miętę i zaparzamy przez ok. 15 minut.
- Później miksujemy groszek z masłem i śmietanką. Uzyskany mus przecieramy przez drobne sito.
- Oba rodzaje mąki mieszamy ze sobą, dodajemy jajko, czosnek, sól i pieprz, i mieszając, wlewamy wodę do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego.
- Obtaczamy w nim ślimaki.
- Następnie smażymy je na głębokim tłuszczu.
Serwujemy gotowe danie. Smacznego!
W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Kobaltowa Restaurant Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!