Świąteczne potrawy: Przepis na Bożonarodzeniowego indyka z wątróbką, grzybami i suszoną morelą

Z cyklu „Świąteczne potrawy”

Przepis na Przepis na Bożonarodzeniowego indyka z wątróbką, grzybami i suszoną morelą

 

Sprawdź przepis szefa kuchni na fenomenalnego bożonarodzeniowego indyka .

 
SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 1szt. indyka (oczyszczonego)

  • 2 łyżeczki papryki słodkiej

  • sól i pieprz do smaku

  • 4 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

  • 1 łyżeczka suszonego cząbru

  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu

  • 1 sparzona pomarańcza (skórka i sok)

  • 1 sparzona limonka (skórka i sok)

 
SKŁADNIKI – OBRANE WARZYWA:
  • 3 szt marchwi

  • 3szt korzenia pietruszki

  • 3szt cebuli

  • 1 seler

  • 0,5 pora

 
SKŁADNIKI NA SOLANKĘ:
  • 300g soli

  • 4l wody

  • 2 łyżeczki cukru

  • 10 liści laurowych

  • 10 ziaren ziela angielskiego

  • 4 ząbki czosnku

  • 4 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich

    Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i zagotowujemy . Pozostawiamy do wystudzenia. Indyka peklujemy w solance ok. 12 godzin. Następnie indyka osuszamy.

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • 500g wątróbki z kurczaka

  • 200g masła

  • 300 g bułki tartej

  • 200 ml śmietanki 30%

  • 8 jaj

  • 500g grzyby mrożone (podgrzybki lub borowiki)

  • 100g suszonej pokrojonej suszonej moreli

  • 3 szt. pokrojonej w koskę cebuli

  • 3 ząbki posiekanego czosnku

  • pęczek posiekanej natki pietruszki

  • oliwa z oliwek

  • do smaku sól, pieprz, tymianek

 
PRZYGOTOWANIE FARSZU:

Białka jaj ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Następnie drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło, cebulę i czosnek, smażymy do zarumienienia, następnie dodajemy rozmrożone, pokrojone w kostkę grzyby. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy z żółtkami, dodajemy wątróbkę oraz pozostałe składniki, doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Do tak przygotowanej masy dodajemy stopniowo ubitą pianę z białek.

 
PRZYGOTOWANIE INDYKA:

Osuszonego indyka nacieramy mieszanką przypraw ( z zewnątrz i wewnątrz). Indyka napełniamy farszem i dokładnie zszywamy. Następnie układamy w brytfannie lub w naczyniu żaroodpornym. Tuszkę zalewamy do połowy wodą      i układamy wokół niej obrane, pokrojone warzywa. Pieczemy ok. 4 godzin w temperaturze 160 stopni, kolejne 30 minut pieczemy w temperaturze 180 stopni. Podczas pieczenia pamiętamy o polewaniu indyka powstałym bulionem. Upieczonego indyka wyciągamy z piekarnika.

                                     
Smacznych i wesołych Świąt!

Świąteczny przepis na Bożonarodzeniowy indyk z wątróbką, grzybami i suszoną morelą

Święta Bożego Narodzenia to dla wielu magiczny czas, pełny rodzinnego ciepła, przepełniony pysznymi przysmakami a przy tym czas obdarowywania siebie nawzajem prezentami.  

Jeśli chcesz sprawić swojej rodzinie wyjątkowy prezent, podaruj im VOUCHER prezentowy na wyjątkowy pobyt lub usługi w Tristan Hotel & SPA.

REZERWUJ ONLINE

Najkorzystniejsza cena

rezerwuj bezpośrednio przez stronę lub skontatuj się z nami

Korzystaj z rabatów

Zapytaj recepcję o rabat w przypadku długiego pobytu lub rezerwacji wielu pokoi 

animals welcome

Join our newsletter and you will receive all the most interesting offers and promotions straight to your inbox

ANY QUESTIONS?

If the website is missing an offer that would meet your expectations, please contact us. We will be pleased to prepare an offer tailored to your needs!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl

FERIE NAD MORZEM

Rezerwuj pobyty z animacjami dla dzieci i wyżywieniem (śniadanie + obiadokolacja) w atrakcyjnych cenach.

Pakiet min. 3 noce

Dzieci do 6 roku zycia GRATIS