Świąteczne potrawy: Przepis na Bûche de Noël (bożonarodzeniowe polano)

Z cyklu “Świąteczne potrawy”

Przepis na Bûche de Noël – bożonarodzeniowe polano

 

Bożonarodzeniowe polano to tradycyjny świąteczny deser z Francji. Ciekawy i bardzo efektowny przepis, który możemy sprowadzić na nasze stoły. Sprawdź przepis szefa kuchni na słodkie święta.

 
SKŁADNIKI NA CIASTO BISZKOPTOWE:
  • 6 jaj

  • cukier 200g

  • mąka pszenna tortowa 200g

  • 1 łyżeczka sody

  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
  • śmietanka kremówka 35% 125ml

  • serek mascarpone 125g

  • gorzka czekolada 100g

  • 2 łyżki cukru pudru

 
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
  • masło 100g

  • kakao 50g

  • cukier puder 120g

  • 4 łyżki mleka

 

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto biszkoptowe.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Dużą formę do pieczenia smarujemy masłem i przyklejamy do niej arkusz z papieru do pieczenia o wymiarach ok. 30 x 35 cm. Papier smarujemy z wierzchu masłem. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na wysokich obrotach przez ok. 5 minut aż masa będzie jasna i puszysta. Obydwie mąki przesiewamy do oddzielnej miski z dodatkiem sody, mieszamy. Otrzymaną mieszankę dodajemy do ubitych jajek bezpośrednio przez sitko. Wykładamy na papier w formie i delikatnie wyrównujemy powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 15 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy w blaszce przez kilka minut. Następnie biszkopt wykładamy na ściereczkę kuchenną, odklejamy papier i zwijamy biszkopt w roladę wzdłuż dłuższego boku. W ten sposób całkowicie studzimy biszkopt.

Krem czekoladowy.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia żeby była tylko lekko ciepła. W jednej misce ubijamy kremówkę. W drugiej serek mascarpone i cukier puder mieszamy mikserem do połączenia. Dalej miksując, do serka wlewamy czekoladę małym strumieniem, miksujemy do połączenia. Do masy czekoladowej dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy szpatułką do jednolitej konsystencji. Ostudzone ciasto rozwijamy, smarujemy kremem i zwijamy w roladę. Roladę wstawiamy do lodówki na czas przygotowania polewy.

Polewa czekoladowa.

Cukier puder przesiewamy, żeby był gładki. Masło roztapiamy w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodajemy kakao, cukier puder i mleko. Dobrze mieszamy trzepaczką, nie gotujemy. Roladę polewamy gotową polewą. Grzebieniem do dekorowania lub widelcem robimy paski na roladzie. Następnie pod skosem ostrym nożem wyrównujemy początek i koniec ciasta. Gotową roladę wstawiamy do lodówki, aż polewa zastygnie.

Dekorujemy i podajemy deser.

 
Smacznych i wesołych Świąt!

Świąteczne dania: przepis na Bûche de Noël bożonarodzeniowe polano

Święta Bożego Narodzenia to dla wielu magiczny czas, pełny rodzinnego ciepła, przepełniony pysznymi przysmakami a przy tym czas obdarowywania siebie nawzajem prezentami.  

Jeśli chcesz sprawić swojej rodzinie wyjątkowy prezent, podaruj im VOUCHER prezentowy na wyjątkowy pobyt lub usługi w Tristan Hotel & SPA.

REZERWUJ ONLINE

Najkorzystniejsza cena

rezerwuj bezpośrednio przez stronę lub skontatuj się z nami

Korzystaj z rabatów

Zapytaj recepcję o rabat w przypadku długiego pobytu lub rezerwacji wielu pokoi 

animals welcome

Join our newsletter and you will receive all the most interesting offers and promotions straight to your inbox

ANY QUESTIONS?

If the website is missing an offer that would meet your expectations, please contact us. We will be pleased to prepare an offer tailored to your needs!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl