Z cyklu “Świąteczne potrawy”
Przepis na Bûche de Noël – bożonarodzeniowe polano
Bożonarodzeniowe polano to tradycyjny świąteczny deser z Francji. Ciekawy i bardzo efektowny przepis, który możemy sprowadzić na nasze stoły. Sprawdź przepis szefa kuchni na słodkie święta.
SKŁADNIKI NA CIASTO BISZKOPTOWE:
6 jaj
cukier 200g
mąka pszenna tortowa 200g
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
śmietanka kremówka 35% 125ml
serek mascarpone 125g
gorzka czekolada 100g
2 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
masło 100g
kakao 50g
cukier puder 120g
4 łyżki mleka
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto biszkoptowe.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Dużą formę do pieczenia smarujemy masłem i przyklejamy do niej arkusz z papieru do pieczenia o wymiarach ok. 30 x 35 cm. Papier smarujemy z wierzchu masłem. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na wysokich obrotach przez ok. 5 minut aż masa będzie jasna i puszysta. Obydwie mąki przesiewamy do oddzielnej miski z dodatkiem sody, mieszamy. Otrzymaną mieszankę dodajemy do ubitych jajek bezpośrednio przez sitko. Wykładamy na papier w formie i delikatnie wyrównujemy powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 15 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy w blaszce przez kilka minut. Następnie biszkopt wykładamy na ściereczkę kuchenną, odklejamy papier i zwijamy biszkopt w roladę wzdłuż dłuższego boku. W ten sposób całkowicie studzimy biszkopt.
Krem czekoladowy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia żeby była tylko lekko ciepła. W jednej misce ubijamy kremówkę. W drugiej serek mascarpone i cukier puder mieszamy mikserem do połączenia. Dalej miksując, do serka wlewamy czekoladę małym strumieniem, miksujemy do połączenia. Do masy czekoladowej dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy szpatułką do jednolitej konsystencji. Ostudzone ciasto rozwijamy, smarujemy kremem i zwijamy w roladę. Roladę wstawiamy do lodówki na czas przygotowania polewy.
Polewa czekoladowa.
Cukier puder przesiewamy, żeby był gładki. Masło roztapiamy w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodajemy kakao, cukier puder i mleko. Dobrze mieszamy trzepaczką, nie gotujemy. Roladę polewamy gotową polewą. Grzebieniem do dekorowania lub widelcem robimy paski na roladzie. Następnie pod skosem ostrym nożem wyrównujemy początek i koniec ciasta. Gotową roladę wstawiamy do lodówki, aż polewa zastygnie.
Dekorujemy i podajemy deser.
Smacznych i wesołych Świąt!
Święta Bożego Narodzenia to dla wielu magiczny czas, pełny rodzinnego ciepła, przepełniony pysznymi przysmakami a przy tym czas obdarowywania siebie nawzajem prezentami.
Jeśli chcesz sprawić swojej rodzinie wyjątkowy prezent, podaruj im VOUCHER prezentowy na wyjątkowy pobyt lub usługi w Tristan Hotel & SPA.