Z cyklu “Świąteczne potrawy”
Przepis na Cappuccino grzybowe
Jeśli “cappuccino” kojarzy Ci się wyłącznie z kawą, to przepis właśnie dla Ciebie! Poznaj nowe smaki i zupełnie inną, świąteczną formę popularnego cappuccino.
SKŁADNIKI:
cebula biała 6 szt
ziemniaki 3 szt
czosnek 3 ząbki
grzyby mrożone (borowik lub podgrzybek brunatny) 2kg
pieczarki 500g
oliwa 50ml
białe wino 500ml
bulion warzywny 1.25l
tymianek świeży lub suszony
sól i pieprz do smaku
mleko 100ml
śmietanka 36% 500ml
borowik suszony 20g
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę
i czosnek. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i tymianek. Smażymy przez 2-3 minuty. Dolewamy wino, mieszamy i czekamy aż odparuje. Na patelni umyte i pokrojone pieczarki oraz grzyby, podsmażamy na oliwie. Gdy wino już odparuje, dodajemy grzyby
i pieczarki. Całość podlewamy bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy około
40 minut, następnie blendujemy i przecieramy przez sito. Mleko wraz ze śmietanką ubijamy. Suszone grzyby blendujemy na puder lub trzemy (na drobnych oczkach) na tarce.
Całość podajemy warstwowo w szklance do cappuccino.
Smacznych i wesołych Świąt!
Święta Bożego Narodzenia to dla wielu magiczny czas, pełny rodzinnego ciepła, przepełniony pysznymi przysmakami a przy tym czas obdarowywania siebie nawzajem prezentami.
Jeśli chcesz sprawić swojej rodzinie wyjątkowy prezent, podaruj im VOUCHER prezentowy na wyjątkowy pobyt lub usługi w Tristan Hotel & SPA.