Z cyklu “Świąteczne potrawy”
Przepis na ciasto miodownik
Choć miodownik kojarzy się typowo ze Świętami, ciasto można piec w dni powszednie przy każdej okazji. Zachęcamy do przygotowania go z nami.
SKŁADNIKI:
- 38 dkg mąki przennej
- 3 jajka
- 18 dag cukru
- 17 dag gęstej, kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- 25 dag miodu (np. wielokwiatowy lub nektarowy)
- 3 g cynamonu (lub odrobinę więcej)
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 500ml śmietanki krem 36%
- 400g białej czekolady
- 600g powideł śliwkowych
- sok z 4 pomarańczy
- skórka pomarańczowa
- orzechy włoskie do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Ze skladników zagnieść ciasto rozwałkować do dwóch blaszek o szerkosci 28cm schłodzić przez 30 minut.
- Po schłodzeniu wypiec blaty w 180 stopniach ok 15 -30 minut do złotego koloru. Blaty nalepiej wypiec parę dni wcześniej przed wyłożeniem kremem aby zmiękły.
- Czekoladę białą rozpuścić w kapieli wodnej, śmietankę 36% ubić na 3/4 dodać przestudzoną. ale nie zimną. Białą czekoladę nie mieszając mikserem tylko szpachtułką cukierniczą lub łyżką, dodać sparzoną skórkę pomaranczową.
- Blaty skropić sokiem z pomarańczy posmarować powidłami wyłożyć kremem przykryć drugim blatem polać gorzką czekoladą i posypać orzechami. Dla lepszego smaku warto orzechy trochę podprażyć.
- Jeśli lubisz bardzo słodkie ciasto możesz górną część ciasta posmarować kajmakiem
- Ciasto schłodzić min 24h
Serwujemy gotowe ciasto. Smacznego!
Święta Bożego Narodzenia to dla wielu magiczny czas, pełny rodzinnego ciepła, przepełniony pysznymi przysmakami a przy tym czas obdarowywania siebie nawzajem prezentami.
Jeśli chcesz sprawić swojej rodzinie wyjątkowy prezent, rezerwuj pakiet na Boże Narodzenie nad morzem już teraz i zapewnij sobie niezapomniane chwile w wyjątkowo rodzinnym Tristan Hotel & SPA