Świąteczne potrawy: Przepis na Gołąbki z ziemniakami z musem z kiszonej kapusty i chrustem z pora

Z cyklu “Świąteczne potrawy”

Przepis na Gołąbki z ziemniakami z musem
z kiszonej kapusty i chrustem z pora

 

Poznaj przepis naszego Szefa kuchni Kornela Winiarskiego na świąteczne gołąbki.

 
SKŁADNIKI:
  • kapusta biała lub włoska 1szt

  • ziemniaki 700g

  • cebula 2szt

  • czosnek 3 ząbki

  • 2 jaja 

  • kapusta kiszona 250g

  • nać pietruszki 1 pęczek

  • śmietanka 20% 300ml

  • 1 por

  • sól i pieprz do smaku

  • majeranek suszony

  • liść laurowy 4szt

  • ziele angielskie 6 ziaren

  • masło 50g

  • olej 500ml

 

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę myjemy, wykrajamy głąb i przekładamy do dużego garnka z wrzącą wodą. Gotujemy kilka minut, wyciągamy i zostawiamy do wystygnięcia. Następnie zdejmujemy z niej liście. Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Starte ziemniaki przekładamy na sito i odcedzamy z nadmiaru soku. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę i czosnek.

Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy przestudzoną cebulę, czosnek i jaja. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

Na liść kapusty kładziemy po porcji farszu ziemniaczanego, zaginamy boczne części liścia i ściśle zwijamy. Na dnie garnka układamy niewykorzystane liście, na nich kolejno ciasno układamy gołąbki. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Wlewamy około 0.5l wody.

Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut.

Posiekaną kiszoną kapustę oraz natkę pietruszki podsmażamy na maśle, następnie zalewamy śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy około 15minut. Całość blendujemy i przecieramy przez sito.

Por myjemy następnie kroimy(tylko białe części) na cienkie julienne o długości około 4cm.
Nagrzewamy olej do 150 stopni i smażymy w nim posiekanego pora do momentu aż zacznie zmieniać kolor na złoto-brązowy. Wyjmujemy z frytury i dokładnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Lekko solimy.

Gotowe danie nakładamy na talerz i posypujemy chrupiącym porem.

 
Smacznych i wesołych Świąt!

Przepis na Gołąbki z ziemniakami, musem z kiszonej kapusty i chrustem z pora

Święta Bożego Narodzenia to dla wielu magiczny czas, pełny rodzinnego ciepła, przepełniony pysznymi przysmakami a przy tym czas obdarowywania siebie nawzajem prezentami.  

Jeśli chcesz sprawić swojej rodzinie wyjątkowy prezent, podaruj im VOUCHER prezentowy na wyjątkowy pobyt lub usługi w Tristan Hotel & SPA.

REZERWUJ ONLINE

Najkorzystniejsza cena

rezerwuj bezpośrednio przez stronę lub skontatuj się z nami

Korzystaj z rabatów

Zapytaj recepcję o rabat w przypadku długiego pobytu lub rezerwacji wielu pokoi 

animals welcome

Join our newsletter and you will receive all the most interesting offers and promotions straight to your inbox

ANY QUESTIONS?

If the website is missing an offer that would meet your expectations, please contact us. We will be pleased to prepare an offer tailored to your needs!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl