Z cyklu “Świąteczne potrawy”
Przepis na pierogi staropolskie
Pyszne pierogi staropolskie są doskonałą potrawą wigilijną, smaczne i łatwe w przygotowaniu.
Składniki:
CIASTO PIEROGOWE
• 2 szklanki mąki Tortowej
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka masła
• 1 jajko
• około 1 szklanki ciepłej wody
FARSZ
• 1 torebka kaszy gryczanej ugotowanej
• 1/2 kg sera białego półtłustego
• 1 jajko
• 1 łyżka posiekanej mięty (opcjonalnie)
• sól, pieprz
OKRASA
• posiekana cebula z czosnkiem
• oliwa rydzowa
• suszona śliwka
Przygotowanie:
• Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, masło lub olej oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto. Przykryć folią spożywczą. Przygotować farsz.
• Ugotowaną kaszę wymieszać z białym serem, jajkiem oraz miętą jeśli jest używana. Doprawić solą, oraz pieprzem.
• Ciasto rozwałkować, kieliszkiem lub szklanką wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać brzegi w pierogi. Wrzucać partiami na osoloną, wrzącą wodę i gotować do miękkości, przez około 3 minuty. Można sprawdzić czy ciasto jest już miękkie, odławiając jednego pieroga na łyżkę cedzakową i dotykając palcem.
• Przyrządzamy okrasę, na patelnie wlewamy olej rydzowy, sparzoną skórkę limonki, posiekaną mięta, oraz suszoną śliwkę pokrojoną w drobną kostkę, Delikatnie przesmażamy.
• Gotowe pierogi polewany okrasą.
Smacznych i wesołych Świąt!
Święta Bożego Narodzenia to dla wielu magiczny czas, pełny rodzinnego ciepła, przepełniony pysznymi przysmakami a przy tym czas obdarowywania siebie nawzajem prezentami.
Jeśli chcesz sprawić swojej rodzinie wyjątkowy prezent, rezerwuj pakiet na Boże Narodzenie nad morzem już teraz i zapewnij sobie niezapomniane chwile w wyjątkowo rodzinnym Tristan Hotel & SPA