Z cyklu “Świąteczne potrawy”
Przepis na Pierogi z wędzoną makrelą
i ziemniakami oraz musem jabłkowym z limonką
Pierogi z mięsem czy z kapustą i grzybami? Spróbuj czegoś innego i sprawdź w te święta przepis szefa kuchni na pierogi z wędzoną makrelą.
SKŁADNIKI NA PIEROGI:
600 g mąki pszennej
szczypta soli
250 ml wrzącej wody
3 żółtka
80 g masła
FARSZ
3 wędzone makrele
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 cytryna
nać pietruszki
500g ugotowanych, przetartych przez sito ziemniaków
2 łyżki masła klarowanego
sól i pieprz do smaku
masło lub olej do smażenia
MUS
2 kg jabłek
3 limonki
100g miodu
PRZYGOTOWANIE:
DUMPLINGS
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól. Do wrzącej wody wkładamy masło i roztapiamy, stopniowo wlewamy do mąki, wszystko dokładnie mieszając
W międzyczasie gdy ciasto nam ostygnie dodajemy roztrzepane żółtka, łączymy wszystkie składniki. Wyrabiamy w gładką i elastyczną masę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 20-30min.
Wędzone makrele obieramy ze skóry oraz usuwamy ości. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę. Smażymy na patelni na klarowanym maśle
Do miski z ziemniakami dodajemy oczyszczone mięso makreli, cebulę z czosnkiem, sparzoną startą skórkę i sok z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i doprawiamy do smaku.
Ciasto dzielimy na 5 części i kolejno rozwałkowujemy na cienki placek, około 2mm grubości.
Pierścieniem cukierniczo-kucharskim lub szklanką wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi.
Pierogi układamy obok siebie na oprószonej mąką blaszce aby oczekujące na gotowanie pierogi nie schły, przykrywamy je zwilżoną bawełnianą ściereczką.
Uformowane pierogi wkładamy partiami do wrzącej, osolonej wody. Gdy wypłyną, gotujemy je przez około 3 minuty, następnie ostrożnie wyciągamy łyżką cedzakową.
MUS
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.
Pokrojone jabłka mieszamy ze sparzoną skórką oraz sokiem limonki.
Do garnka z rozgrzanym miodem dodajemy pokrojone jabłka, całość smażymy następnie dusimy do miękkości. Na koniec wszystko blendujemy i przecieramy przez drobne sito.
Pierogi podsmażamy na maśle lub oleju na złocisty kolor. Podajemy z musem jabłkowym.
Serwujemy gotowe danie danie.
Smacznych i wesołych Świąt!
Pierogi z kapustą i grzybami czy ruskie?
Święta Bożego Narodzenia to dla wielu magiczny czas, pełny rodzinnego ciepła, przepełniony pysznymi przysmakami a przy tym czas obdarowywania siebie nawzajem prezentami.
Jeśli chcesz sprawić swojej rodzinie wyjątkowy prezent, podaruj im VOUCHER prezentowy na wyjątkowy pobyt lub usługi w Tristan Hotel & SPA.