Świąteczne potrawy: Przepis na Pierogi z wędzoną makrelą i ziemniakami oraz musem jabłkowym z limonką

Z cyklu “Świąteczne potrawy”

Przepis na Pierogi z wędzoną makrelą
i ziemniakami oraz musem jabłkowym z limonką

 

Pierogi z mięsem czy z kapustą i grzybami?  Spróbuj czegoś innego i sprawdź w te święta przepis szefa kuchni na pierogi z wędzoną makrelą.

 
SKŁADNIKI NA PIEROGI:
  • 600 g mąki pszennej

  • szczypta soli

  • 250 ml wrzącej wody

  • 3 żółtka

  • 80 g masła

FARSZ

  • 3 wędzone makrele

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 cytryna

  • nać pietruszki

  • 500g ugotowanych, przetartych przez sito ziemniaków

  • 2 łyżki masła klarowanego

  • sól i pieprz do smaku

  • masło lub olej do smażenia

MUS

  • 2 kg jabłek

  • 3 limonki

  • 100g miodu

 
PRZYGOTOWANIE:

DUMPLINGS

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól. Do wrzącej wody wkładamy masło i roztapiamy, stopniowo wlewamy do mąki, wszystko dokładnie mieszając

W międzyczasie gdy ciasto nam ostygnie dodajemy roztrzepane żółtka, łączymy wszystkie składniki. Wyrabiamy w gładką i elastyczną masę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 20-30min.

Wędzone makrele obieramy ze skóry oraz usuwamy ości. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę. Smażymy na patelni na klarowanym maśle

Do miski z ziemniakami dodajemy oczyszczone mięso makreli, cebulę z czosnkiem, sparzoną startą skórkę i sok z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i doprawiamy do smaku.

Ciasto dzielimy na 5 części i kolejno rozwałkowujemy na cienki placek, około 2mm grubości.

Pierścieniem cukierniczo-kucharskim lub szklanką wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi.

Pierogi układamy obok siebie  na oprószonej mąką blaszce aby oczekujące na gotowanie pierogi nie schły, przykrywamy je zwilżoną bawełnianą ściereczką.

Uformowane pierogi wkładamy partiami do wrzącej, osolonej wody. Gdy wypłyną, gotujemy je przez około 3 minuty, następnie ostrożnie wyciągamy łyżką cedzakową.

MUS

Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.

Pokrojone jabłka mieszamy ze sparzoną skórką oraz sokiem limonki.

Do garnka z rozgrzanym miodem dodajemy pokrojone jabłka, całość smażymy następnie dusimy do miękkości. Na koniec wszystko blendujemy i przecieramy przez drobne sito.

Pierogi podsmażamy na maśle lub oleju na złocisty kolor. Podajemy z musem jabłkowym.

Serwujemy gotowe danie danie. 

 
Smacznych i wesołych Świąt!

Świąteczne dania przepis na Pierogi z wędzoną makrelą i ziemniakami oraz musem jabłkowym z limonkąPierogi z kapustą i grzybami czy ruskie?

 

Święta Bożego Narodzenia to dla wielu magiczny czas, pełny rodzinnego ciepła, przepełniony pysznymi przysmakami a przy tym czas obdarowywania siebie nawzajem prezentami.  

Jeśli chcesz sprawić swojej rodzinie wyjątkowy prezent, podaruj im VOUCHER prezentowy na wyjątkowy pobyt lub usługi w Tristan Hotel & SPA.

REZERWUJ ONLINE

Najkorzystniejsza cena

rezerwuj bezpośrednio przez stronę lub skontatuj się z nami

Korzystaj z rabatów

Zapytaj recepcję o rabat w przypadku długiego pobytu lub rezerwacji wielu pokoi 

animals welcome

Join our newsletter and you will receive all the most interesting offers and promotions straight to your inbox

ANY QUESTIONS?

If the website is missing an offer that would meet your expectations, please contact us. We will be pleased to prepare an offer tailored to your needs!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl