Z cyklu “Świąteczne potrawy”
Przepis na Schab pieczony w boczku nadziewany suszonymi morelami
W pierwszy dzień świąt doskonałą alternatywą dla wędlin będzie pieczony schab. Jego aromat uniesie się po całym domu. Można podawać w wersji obiadowej na ciepło lub jako wyśmienite uzupełnienie do chleba. Sprawdź nasz przepis na pieczony schab.
SKŁADNIKI:
schab bez kości 1,5kg
boczek w plastrach 300g
suszone morele 300 g
suszony majeranek 2 łyżki
olej 20ml
czosnek 2 ząbki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Schab myjemy, ostrym szerokim nożem robimy otwór, który będziemy wypełniać owocami. Mięso nacieramy posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem, odstawiamy na noc do lodówki.
Zamarynowany schab, wypełniamy suszonymi morelami, następnie dokładnie z każdej strony obkładamy boczkiem. Mięso przekładamy do brytfanny natłuszczonej olejem.
Pieczemy w temperaturze 150°C przez około 60-70 minut.
Po upieczeniu mięso powinno odpocząć przez około 15 minut, co pozwoli na równomierne rozprowadzenie soków.
Smacznych i wesołych Świąt!
Święta Bożego Narodzenia to dla wielu magiczny czas, pełny rodzinnego ciepła, przepełniony pysznymi przysmakami a przy tym czas obdarowywania siebie nawzajem prezentami.
Jeśli chcesz sprawić swojej rodzinie wyjątkowy prezent, podaruj im VOUCHER prezentowy na wyjątkowy pobyt lub usługi w Tristan Hotel & SPA.