Wielkanocna babka
Przepis na udaną słodką Wielkanoc? Tradycyjna babka piaskowa wg przepisu naszego Szefa kuchni. Babka jest jednym z najpopularniejszych deserów wielkanocnych na polskich stołach. Pyszna, słodka i puszysta, spróbuj w tym roku przyrządzić ją samemu.
Składniki:
- 700 g mąki pszennej
- 220 g masła
- 200 g cukru
- 200 ml śmietany 18%
- 4 jajka
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 i pół łyżeczki ekstraktu cytrynowego lub skórka z cytryny
- Bułka tarta
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, a następnie dodajemy sól.
- Masło miksujemy w oddzielnej misce przez około jedną minutę na gładką masę, następnie dodajemy cukier.
- Do ubitego masła dodajemy ekstrakt cytrynowy lub startą skórkę cytryny i jajka. Po połączeniu masła i jaj, zmniejszamy obroty miksera do minimum i łączymy z suchymi składnikami oraz śmietaną.
- Formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą
- Przekładamy gotową masę do formy i pieczemy około 45-55 minut w 160 stopniach C do tzw “suchego patyczka”
- Gotową, wystudzoną babkę możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Serwujemy pyszny deser na stół! Smacznego!
Jeśli chcesz spróbować Wielkanocnych specjałów, jednak wolisz wypoczywać z bliskimi niż stać przy naczyniach, koniecznie sprawdź aktualny pakiet na Wielkanoc nad morzem w naszym hotelu. Przygotowaliśmy mnóstwo atrakcji dla dzieci, pozwolimy przy tym wypocząć dorosłym w naszym hotelowym SPA a nasz szef kuchni zadba o doznania kulinarne.