Wielkanocne potrawy: Przepis na Kaczkę pieczoną z gruszkami

Z cyklu “Wielkanocne potrawy”

Przepis na Kaczkę pieczoną z gruszkami

 

Sprawdź przepis naszego Szefa kuchni Kornela Winiarskiego na wielkanocną propozycję obiadową: Kaczkę pieczoną z gruszkami.

Gotuj z nami!

 
SKŁADNIKI:
  • 1 kaczka

  • 4 łyżki miodu

  • 2 ząbki czosnku, obrane, posiekane

  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki

  • 4 cebule, pokrojona na ćwiartki

  • 2 gałązki rozmarynu oraz 2 tymianku, umyte, wysuszone

  • sól i pieprz

  • 4 gruszki

  • 1 pomarańcza

  • olej lub oliwa

  • 250 ml czerwonego wina

 
PRZYGOTOWANIE:

Kaczkę opalamy palnikiem, aby usunąć resztki piór. Usuwamy szyję oraz pozostałe wnętrzności.

Nacieramy ją posiekanym czosnkiem, startą skórką z pomarańczy, ziołami  oraz solą i pieprzem. Odstawiamy na noc do lodówki.

Do środka kaczki wkładamy po 1 gałązce rozmarynu i tymianku, 2 cebule, pokrojone na ćwiartki i ( oczyszczone z gniazd nasiennych) gruszki i zamykamy otwór za pomocą nici lub wykałaczek.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Mięso układamy grzbietem do góry w dużym naczyniu do pieczenia.

Kaczkę podlewamy winem wymieszanym z 3 łyżkami miodu. Obok kaczki wrzucamy cebule, czosnek oraz pokrojoną w ćwiartki pomarańczę. Bazę doprawiamy solą i pieprzem.

Następnie przykrywamy naczynie pokrywką lub owijamy szczelnie folią aluminiową i układamy w rozgrzanym piekarniku (termoobieg) i pieczemy około 2.5 godziny, Kilka razy w ciągu pieczenia polewamy kaczkę bazą z naczynia. (czas pieczenia zależy od wagi kaczki).

Na 15 min przed końcem pieczenia ściągamy pokrywkę, przekładamy kaczkę na półkę wyżej i smarujemy jej skórkę miodem. Podwyższamy temperaturę na 200-210 stopni i pieczemy, aż skórka się zarumieni.

Kaczkę wyciągamy z piekarnika, i dajemy jej odpocząć, następnie porcjujemy i podajemy z ziemniakami, kopytkami lub kaszą.

 

Smacznego!
 

Przepis na danie wielkanocne: Kaczka pieczona z gruszkami

Jeśli szukasz innych przepisów na wielkanocny stół, zachęcamy do sprawdzenia również naszych zeszłorocznych przepisów zakładce kulinarnej BLOGA.

W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Kobaltowa Restaurant Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!

REZERWUJ ONLINE

Najkorzystniejsza cena

rezerwuj bezpośrednio przez stronę lub skontatuj się z nami

Korzystaj z rabatów

Zapytaj recepcję o rabat w przypadku długiego pobytu lub rezerwacji wielu pokoi 

animals welcome

Join our newsletter and you will receive all the most interesting offers and promotions straight to your inbox

ANY QUESTIONS?

If the website is missing an offer that would meet your expectations, please contact us. We will be pleased to prepare an offer tailored to your needs!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl
mini-majowka

od 950zł/noc /para