Z cyklu “Wielkanocne potrawy”
Przepis na Perliczkę po prowansalsku
Sprawdź przepis naszego Szefa kuchni Kornela Winiarskiego na wielkanocną propozycję obiadową: Perliczkę po prowansalsku.
Gotuj z nami!
SKŁADNIKI:
1 perlica (około 1,2kg)
pół cukinii
pół bakłażana
2 marchewki
2 pietruszki
pół selera naciowego
2 czerwone cebule
1 żółta papryka
1 główka czosnku
2 cytryny
kiść pomidorków koktajlowych
0,5l białego wytrawnego wina
- oliwa z oliwek
3 łyżeczki ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Perlicę dokładnie myjemy i oczyszczamy ją z pozostałych piór za pomocą pęsety. Nacieramy ją posiekanym czosnkiem, startą skórką z cytryny, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Odstawiamy na noc do lodówki.
Marchew, seler, pietruszkę i cebulę obieramy i myjemy. Marchew, pietruszkę i seler kroimy w paski a cebulę w ósemki. Czosnek kroimy na pół. Cukinię i bakłażana myjemy, przekrajamy na pół i kroimy w plasterki. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w mniejsze kawałki. Cytrynę myjemy i kroimy na ćwiartki. Wszystkie warzywa i cytrynę wrzucamy do dużej miski wraz z gałązkami pomidorków. Polewamy je oliwą z oliwek, doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Dokładanie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Naczynie żaroodporne lub brytfannę smarujemy oliwą. Na spód wysypujemy warstwę warzyw. Następnie na warzywach umieszczamy perlicę. Dookoła niej układamy resztę warzyw. Zalewamy wszystko połową wina. Wierzch przykrywamy folią aluminiową i umieszczamy w piekarniku. Po upływie 45 minut otwieramy piekarnik, zdejmujemy folię i polewamy grzbiet perliczki winem oraz sokiem z cytryny. Pieczemy około 25 minut (już bez przykrycia). W tym czasie perliczkę kilkakrotnie polewamy sosem z dna brytfanny.
Perlicę podajemy z warzywami oraz ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Smacznego!
Jeśli szukasz innych przepisów na wielkanocny stół, zachęcamy do sprawdzenia również naszych zeszłorocznych przepisów zakładce kulinarnej BLOGA.
W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Kobaltowa Restaurant Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!