Wielkanocne potrawy: Przepis na Perliczkę po prowansalsku

Z cyklu “Wielkanocne potrawy”

Przepis na Perliczkę po prowansalsku 

 

Sprawdź przepis naszego Szefa kuchni Kornela Winiarskiego na wielkanocną propozycję obiadową: Perliczkę po prowansalsku.

Gotuj z nami!

 
SKŁADNIKI:
  • 1 perlica (około 1,2kg)

  • pół cukinii

  • pół bakłażana

  • 2 marchewki

  • 2 pietruszki 

  • pół selera naciowego

  • 2 czerwone cebule

  • 1 żółta papryka

  • 1 główka czosnku

  • 2 cytryny

  • kiść pomidorków koktajlowych

  • 0,5l białego wytrawnego wina

  • oliwa z oliwek
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich

  • sól i pieprz do smaku

 
PRZYGOTOWANIE:

Perlicę dokładnie myjemy i oczyszczamy ją z pozostałych piór za pomocą pęsety. Nacieramy ją posiekanym czosnkiem, startą skórką z cytryny, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Odstawiamy na noc do lodówki.

Marchew, seler, pietruszkę i cebulę obieramy i myjemy. Marchew, pietruszkę i seler kroimy w paski a cebulę w ósemki. Czosnek kroimy na pół. Cukinię i bakłażana myjemy, przekrajamy na pół i kroimy w plasterki. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w mniejsze kawałki. Cytrynę myjemy i kroimy na ćwiartki. Wszystkie warzywa i cytrynę wrzucamy do dużej miski wraz z gałązkami pomidorków. Polewamy je oliwą z oliwek, doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Dokładanie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Naczynie żaroodporne lub brytfannę smarujemy oliwą. Na spód wysypujemy warstwę warzyw. Następnie na warzywach umieszczamy perlicę. Dookoła niej układamy resztę warzyw. Zalewamy wszystko połową wina. Wierzch przykrywamy folią aluminiową i umieszczamy w piekarniku. Po upływie 45 minut otwieramy piekarnik, zdejmujemy folię i polewamy grzbiet perliczki winem oraz sokiem z cytryny. Pieczemy około 25 minut (już bez przykrycia). W tym czasie perliczkę kilkakrotnie polewamy sosem z dna brytfanny.

Perlicę podajemy z warzywami oraz ziemniakami, kaszą lub ryżem.

Smacznego!
 

Wielkanocne przepisy: Perliczka po prowansalsku

Wielkanocne przepisy: Perliczka po prowansalsku
Wielkanocne przepisy: Perliczka po prowansalsku
Wielkanocne przepisy: Perliczka po prowansalsku

Jeśli szukasz innych przepisów na wielkanocny stół, zachęcamy do sprawdzenia również naszych zeszłorocznych przepisów zakładce kulinarnej BLOGA.

W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Kobaltowa Restaurant Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!

REZERWUJ ONLINE

Najkorzystniejsza cena

rezerwuj bezpośrednio przez stronę lub skontatuj się z nami

Korzystaj z rabatów

Zapytaj recepcję o rabat w przypadku długiego pobytu lub rezerwacji wielu pokoi 

animals welcome

Join our newsletter and you will receive all the most interesting offers and promotions straight to your inbox

ANY QUESTIONS?

If the website is missing an offer that would meet your expectations, please contact us. We will be pleased to prepare an offer tailored to your needs!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl

WYMARZONE WAKACJE NAD MORZEM

Woda w basenie gorąca, pyszne jedzenie, animatorzy pełni pomysłów, a SPA gotowe by rozpieszczać. Podgrzaliśmy też piasek na plaży!

Zapraszamy do rezerwowania ostatnich wolnych pokoi na wakacje.

Uprzejmie informujemy, że oprócz pokoi w hotelu, posiadamy również możliwość rezerwacji pokoi w pensjonacie Tristan. Po szczegóły prosimy pytać recepcję hotelu. 

This website uses COOKIES. By using it, you agree to the use of cookies in accordance with your browser settings. more about gdpr compliance