Wielkanocne potrawy: Przepis na Tartę cytrynową z bezą włoską

Z cyklu “Wielkanocne potrawy”

Przepis na Tartę cytrynową z bezą włoską

 

Na wielkanocnym stole nie może deserów. Sprawdź przepis naszego Szefa kuchni Kornela Winiarskiego na Tartę cytrynową z bezą włoską.

Gotuj z nami!

 
SKŁADNIKI:
  • 300 g mąki pszennej

  • 200 g masła (zimnego) + 10g na wysmarowanie formy to tarty

  • 100g  cukru pudru

  • 50g zmielonych migdałów

  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

  • 1 jajko

  • szczypta soli

Masa cytrynowa:

  • 4 jajka
  • 160 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 150 ml śmietanki 36% tł.
  • 50g rozpuszczonego masła
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 120 ml soku z cytryny
  • starta skórka z 1 cytryny

Beza włoska

  • białka z 4 jajek
  • 200gr cukier
  • 100ml wody
 
PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy przez sito na deskę. Dodajemy sól, cukier puder oraz migdały. Wszystko mieszamy i dodajemy pokrojone zimne masło. Za pomocą noża siekamy masło z pozostałymi składnikami.

Następnie dodajemy jajko i łyżkę śmietany. Ponownie siekamy, a następnie szybko zagniatamy je rękoma.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

Formę do tarty o śr. 24-26 cm dokładnie smarujemy masłem. Następnie schłodzone ciasto przekładamy do formy i gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy ciasto do lodówki na 20 minut.

W dalszej kolejności wkładamy, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy, wsypując ziarna np: grochu. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez ok.10min, następnie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze około 6-8 minut

Laskę wanilii przekrajamy wzdłuż i za pomocą noża wyciągamy ziarenka.

Do miski wybijamy jajka i rozbijamy je za pomocą trzepaczki. Dodajemy cukier, ziarenka wanilii, masło, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną, wszystko mieszamy. Następnie dodajemy skórkę cytrynową wraz z sokiem i łączymy ze sobą.

Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta wylewamy na jego wierzch masę cytrynową. Następnie tartę ponownie wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem o temperaturze około 140ºC na 30 minut w zależności od wielkości tarty.

 

Wlewamy wodę i wsypujemy cukier do rondelka, zagotowujemy i gotujemy około 3 minut aż powstanie z tego syrop, będzie gotowy jak brzegi zrobią się nam żółtawe.

Białka ubijamy prawie do samego końca, następnie powoli zaczynamy cienkim strumieniem wlewać syrop do piany z białek. Ubijamy  je przez około 8-10 minut, do momentu aż piana będzie sztywna i błyszcząca.

Tak ubitą masę z białek wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim wierzch tarty, następnie opalamy ją palnikiem.

 

 

Smacznego!
 

Przepis na danie wielkanocne: Tarta cytrynowa z bezą włoską

Jeśli szukasz innych przepisów na wielkanocny stół, zachęcamy do sprawdzenia również naszych zeszłorocznych przepisów zakładce kulinarnej BLOGA.

W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Kobaltowa Restaurant Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!

REZERWUJ ONLINE

Najkorzystniejsza cena

rezerwuj bezpośrednio przez stronę lub skontatuj się z nami

Korzystaj z rabatów

Zapytaj recepcję o rabat w przypadku długiego pobytu lub rezerwacji wielu pokoi 

animals welcome

Join our newsletter and you will receive all the most interesting offers and promotions straight to your inbox

ANY QUESTIONS?

If the website is missing an offer that would meet your expectations, please contact us. We will be pleased to prepare an offer tailored to your needs!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl
mini-majowka

od 950zł/noc /para