Wielkanocne potrawy: Przepis na Zupę Vichyssoise z tatarem z wędzonego łososia i chrzanową ricottą

Z cyklu “Wielkanocne potrawy”

Przepis na Zupę Vichyssoise z tatarem
z wędzonego łososia i chrzanową ricottą

 

Sprawdź przepis naszego Szefa kuchni Kornela Winiarskiego na popularną na całym świecie zupę Vichyssoise z tatarem z wędzonego łososia i chrzanową ricottą.

Gotuj z nami!

 
SKŁADNIKI:
  • 1kg porów

  • 0.5kg ziemniaków

  • 3 ząbki czosnku

  • pokrojone w plasterki2 łyżki masła

  • sól i pieprz

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1l bulionu warzywnego

  • 0.5l śmietanki 18%

  • 4 łyżki oleju lub  oliwy

  • 200g wędzonego łososia

  • 1/4 czerwonej cebuli

  • sok z cytryny

  • łyżeczka sosu sojowego

  • łyżeczka oliwy extra virgin

  • łyżeczka  musztardy

  • 200g ricotty

  • 0.1l śmietanki 36%

  • 4 łyżeczki tartego chrzanu

  • 1 pęczek szczypiorku

 
PRZYGOTOWANIE:

Por myjemy, białą i zieloną część kroimy w talarki, a ciemnozieloną w bardzo cienkie paski. Obieramy ziemniaki i kroimy w drobną kostkę. Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę z masłem, dodajemy pora, ziemniaki oraz czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Następnie zalewamy 1l jarskiego bulionu oraz śmietanką 18% i zagotowujemy. Gotujemy około 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Zupę blendujemy i przecieramy przez drobne sito. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Łososia, cebulę oraz szczypiorek bardzo drobno siekamy. Przekładamy do miski, dodajemy resztę składników: sok z cytryny, sos sojowy, oliwę i musztardę. Dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

Ubijamy śmietankę 36%. Do ubitej śmietany dodajemy sok z cytryny, chrzan, sól oraz pieprz, a następnie mieszamy z serkiem ricotta. Mus przekładamy do rękawa cukierniczego.

Tatara wykładamy na talerz, mus chrzanowy za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy na łososia i wszystko zalewamy gotowym kremem. Serwujemy zupę.

Smacznego!
 

Przepis na danie wielkanocne: Vichyssoise z tatarem z wędzonego łososia i chrzanową ricottą

 

Jeśli szukasz innych przepisów na wielkanocny stół, zachęcamy do sprawdzenia również naszych zeszłorocznych przepisów zakładce kulinarnej BLOGA.

W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Kobaltowa Restaurant Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!

REZERWUJ ONLINE

Najkorzystniejsza cena

rezerwuj bezpośrednio przez stronę lub skontatuj się z nami

Korzystaj z rabatów

Zapytaj recepcję o rabat w przypadku długiego pobytu lub rezerwacji wielu pokoi 

animals welcome

Join our newsletter and you will receive all the most interesting offers and promotions straight to your inbox

ANY QUESTIONS?

If the website is missing an offer that would meet your expectations, please contact us. We will be pleased to prepare an offer tailored to your needs!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl
mini-majowka

od 950zł/noc /para