Z cyklu “Wielkanocne potrawy”
Przepis na Zupę Vichyssoise z tatarem
z wędzonego łososia i chrzanową ricottą
Sprawdź przepis naszego Szefa kuchni Kornela Winiarskiego na popularną na całym świecie zupę Vichyssoise z tatarem z wędzonego łososia i chrzanową ricottą.
Gotuj z nami!
SKŁADNIKI:
1kg porów
0.5kg ziemniaków
3 ząbki czosnku
pokrojone w plasterki2 łyżki masła
sól i pieprz
1 łyżeczka tymianku
1l bulionu warzywnego
0.5l śmietanki 18%
4 łyżki oleju lub oliwy
200g wędzonego łososia
1/4 czerwonej cebuli
sok z cytryny
łyżeczka sosu sojowego
łyżeczka oliwy extra virgin
łyżeczka musztardy
200g ricotty
0.1l śmietanki 36%
4 łyżeczki tartego chrzanu
1 pęczek szczypiorku
PRZYGOTOWANIE:
Por myjemy, białą i zieloną część kroimy w talarki, a ciemnozieloną w bardzo cienkie paski. Obieramy ziemniaki i kroimy w drobną kostkę. Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę z masłem, dodajemy pora, ziemniaki oraz czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Następnie zalewamy 1l jarskiego bulionu oraz śmietanką 18% i zagotowujemy. Gotujemy około 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Zupę blendujemy i przecieramy przez drobne sito. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Łososia, cebulę oraz szczypiorek bardzo drobno siekamy. Przekładamy do miski, dodajemy resztę składników: sok z cytryny, sos sojowy, oliwę i musztardę. Dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Ubijamy śmietankę 36%. Do ubitej śmietany dodajemy sok z cytryny, chrzan, sól oraz pieprz, a następnie mieszamy z serkiem ricotta. Mus przekładamy do rękawa cukierniczego.
Tatara wykładamy na talerz, mus chrzanowy za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy na łososia i wszystko zalewamy gotowym kremem. Serwujemy zupę.
Smacznego!
Jeśli szukasz innych przepisów na wielkanocny stół, zachęcamy do sprawdzenia również naszych zeszłorocznych przepisów zakładce kulinarnej BLOGA.
W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Kobaltowa Restaurant Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!