Wielkanocny vlog – Jak barwić jajka naturalnymi sposobami

Jak barwić jajka wielkanocne naturalnymi sposobami?

 
Jajko jest symbolem nowego życia i najważniejszą potrawą podczas Świąt Wielkanocnych. Zdobienie jajek wielkanocnych wpisuje się w tradycję od niepamiętnych lat. 

Dekorowanie pisanek było kiedyś prawdziwą sztuką, której nieodzownym elementem było barwienie jajek naturalnymi sposobami. Z upływem czasu zaczęto stosować wygodniejsze metody i do barwienia jajek w czasach obecnych, wykorzystujemy najczęściej sztuczne barwniki, w wyrazistych kolorach. Na szczęście moda powrót do tradycyjnych metod wraca.

Dlaczego warto zamienić sztuczny barwnik na naturalny? Przede wszystkim tak farbowane jajka są zdrowsze, nie mają zmienionego smaku, a ich spożycie nie grozi wystąpieniem alergii, czy kłopotów żołądkowych, których oczywiście chcemy w święta uniknąć. Pozostaje jeszcze kwestia estetyki, dla wielu osób naturalnie barwione jajka wyglądają bardziej szlachetnie.

Naturalne barwienie to także świetna zabawa dla całej rodziny i doskonała forma spędzania wspólnie czasu. Zaangażowanie dzieci do przygotowań przedświątecznych, pozwoli na zdobycie wielu nowych umiejętności i ciekawej wiedzy, poprzez zabawę.

 

Naturalne barwienie jajek wielkanocnych
 
Ale jak to zrobić? 

Oby zafarbować jajka należy zanurzyć je w wywarze z danej rośliny i ugotować na twardo. Dodatkowo do utrwalenia koloru do wywaru należy dodać 1-2 łyżki octu. 

Poniżej lista składników które możesz użyć, aby uzyskać określone kolory:

  • Kolor czerwony, ciemnoczerwony, czerwonobrązowy, ceglany – łuski cebuli, łupiny orzecha włoskiego, kora olchowa, kora dębowa, kwiaty hibiskusa 
  • Kolor niebieski, fioletowy – czerwona kapusta, płatki kwiatu bławatka, owoce tarniny, borówki amerykańskie, jagody lub płatki ciemnej malwy
  • Kolor żółty – kurkuma, curry, kora dzikiej jabłoni, rumianek
  • Kolor pomarańczowy – dynia, marchew
  • Kolor różowy – buraki, żurawina
  • Kolor brązowy – kawa, herbata (mocne wywary)
  • Kolor zielony, szarozielony – szpinak, ziele krwawnika, kora brzozy, pokrzywa, szczypior, trawa, jemioła, piołun
  • Kolor czarny – szyszki olchy, młode liście czarnego klonu

Eksperymentuj z kolorami. Aby uzyskać intensywniejsze barwy, pozostaw jajka na parę godzin w roztworze, po wygotowaniu. Gotowe jajka posmaruj oliwą dla utrwalenia koloru. Baw się dobrze!

Pięknych pisanek i Wesołych Świąt!

W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Kobaltowa Restaurant Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!

REZERWUJ ONLINE

Najkorzystniejsza cena

rezerwuj bezpośrednio przez stronę lub skontatuj się z nami

Korzystaj z rabatów

Zapytaj recepcję o rabat w przypadku długiego pobytu lub rezerwacji wielu pokoi 

animals welcome

Join our newsletter and you will receive all the most interesting offers and promotions straight to your inbox

ANY QUESTIONS?

If the website is missing an offer that would meet your expectations, please contact us. We will be pleased to prepare an offer tailored to your needs!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl