Jak barwić jajka wielkanocne naturalnymi sposobami?
Jajko jest symbolem nowego życia i najważniejszą potrawą podczas Świąt Wielkanocnych. Zdobienie jajek wielkanocnych wpisuje się w tradycję od niepamiętnych lat.
Dekorowanie pisanek było kiedyś prawdziwą sztuką, której nieodzownym elementem było barwienie jajek naturalnymi sposobami. Z upływem czasu zaczęto stosować wygodniejsze metody i do barwienia jajek w czasach obecnych, wykorzystujemy najczęściej sztuczne barwniki, w wyrazistych kolorach. Na szczęście moda powrót do tradycyjnych metod wraca.
Dlaczego warto zamienić sztuczny barwnik na naturalny? Przede wszystkim tak farbowane jajka są zdrowsze, nie mają zmienionego smaku, a ich spożycie nie grozi wystąpieniem alergii, czy kłopotów żołądkowych, których oczywiście chcemy w święta uniknąć. Pozostaje jeszcze kwestia estetyki, dla wielu osób naturalnie barwione jajka wyglądają bardziej szlachetnie.
Naturalne barwienie to także świetna zabawa dla całej rodziny i doskonała forma spędzania wspólnie czasu. Zaangażowanie dzieci do przygotowań przedświątecznych, pozwoli na zdobycie wielu nowych umiejętności i ciekawej wiedzy, poprzez zabawę.
Ale jak to zrobić?
Oby zafarbować jajka należy zanurzyć je w wywarze z danej rośliny i ugotować na twardo. Dodatkowo do utrwalenia koloru do wywaru należy dodać 1-2 łyżki octu.
Poniżej lista składników które możesz użyć, aby uzyskać określone kolory:
- Kolor czerwony, ciemnoczerwony, czerwonobrązowy, ceglany – łuski cebuli, łupiny orzecha włoskiego, kora olchowa, kora dębowa, kwiaty hibiskusa
- Kolor niebieski, fioletowy – czerwona kapusta, płatki kwiatu bławatka, owoce tarniny, borówki amerykańskie, jagody lub płatki ciemnej malwy
- Kolor żółty – kurkuma, curry, kora dzikiej jabłoni, rumianek
- Kolor pomarańczowy – dynia, marchew
- Kolor różowy – buraki, żurawina
- Kolor brązowy – kawa, herbata (mocne wywary)
- Kolor zielony, szarozielony – szpinak, ziele krwawnika, kora brzozy, pokrzywa, szczypior, trawa, jemioła, piołun
- Kolor czarny – szyszki olchy, młode liście czarnego klonu
Eksperymentuj z kolorami. Aby uzyskać intensywniejsze barwy, pozostaw jajka na parę godzin w roztworze, po wygotowaniu. Gotowe jajka posmaruj oliwą dla utrwalenia koloru. Baw się dobrze!
Pięknych pisanek i Wesołych Świąt!
W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Kobaltowa Restaurant Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!