Przepis na:
Krokiety ziemniaczano-dyniowe z grillowanym halloumi oraz sosem mango chili
SKŁADNIKI NA KROKIETY:
0,5 kg ziemniaków
2 łyżki masła
1/2 cebuli, bardzo drobno posiekanej
1 jajko
- ok. 300 g upieczonej, przetartej przez sito dyni piżmowej
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka curry
2 łyżeczki posiekanej kolendry
szczypta soli i pieprzu
50ml mleka kokosowego
4 łyżki mąki pszennej
mąka, jajko oraz panko do panierowania
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wkładamy do niego umyte nieobrane ziemniaki. Czas ich pieczenia zależy od wielkości – sprawdzamy miękkość za pomocą widelca. Jeśli bez problemu wbijamy go w ziemniaka to znaczy, że są już gotowe. Upieczone ziemniaki wyciągamy z pieca i ostudzamy przez chwilę, a następnie obieramy.
Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy cebulę.
Do przetartej dyni dorzucamy ziemniaki i wystudzoną usmażoną cebulę i ubijamy je, starając się jednak zostawić większe cząstki. Dokładnie mieszamy z dynią, a następnie doprawiamy sosem sojowym, przyprawą curry oraz solą i pieprzem. Dodajemy mąkę, jajko, posiekaną kolendrę i wlewamy mleko kokosowe, następnie wszystko dokładnie mieszamy, w dalszym ciągu starając się nie stworzyć zbyt gładkiej masy. Gotową masę wyrównujemy i wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny.
Przygotowujemy stanowisko do panierowania i rozgrzewamy olej. Masę dzielimy na około 10 części, formujemy w kształt kartaczy a następnie panierujemy ( mąka-jajko-panko). Smażymy w głębokim tłuszczu do momentu nabrania złotego koloru.
SKŁADNIKI NA GRILLOWANE HALLOUMI:
200g sera halloumi
oliwa z oliwek lub olej do smażenia
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
pół łyżeczki suszonego tymianku
pół łyżeczki papryki wędzonej
Mieszamy wszystkie podane wyżej składniki. Osuszamy ser papierowym rącznikiem i kroimy na plastry, nie grubsze niż 1 cm. Wkładamy ser halloumi do marynaty i pozostawiamy na 1 godzinę w pokojowej temperaturze. Rozgrzewamy na zwykłej patelni lub patelni grillowej niewielką ilość oleju lub oliwy. Smażymy po 3 minuty z każdej strony.
SKŁADNIKI NA SOS:
1 średnie, bardzo dojrzałe mango
6 łyżek soku z cytryny lub soku z limonki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
¼ papryczki chili
1 łyżeczka brązowego cukru
sól i pieprz do smaku
Do blendera wrzucamy obrane mango bez pestki, posiekany, obrany czosnek i imbir, kawałek chili oraz pozostałe składniki, wszystko dokładnie blendujemy.
Podajemy gotowe danie. Smacznego!
W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Restauracja Kobaltowa Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!