Jesienne potrawy – Przepis na Krokiety ziemniaczano-dyniowe z grillowanym halloumi

Przepis na: 

Krokiety ziemniaczano-dyniowe z grillowanym halloumi oraz sosem mango chili

 
SKŁADNIKI NA KROKIETY:
  • 0,5 kg ziemniaków

  • 2 łyżki masła

  • 1/2 cebuli, bardzo drobno posiekanej

  • 1 jajko

  • ok. 300 g upieczonej, przetartej przez sito dyni piżmowej
  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżeczka curry

  • 2 łyżeczki posiekanej kolendry

  • szczypta soli i pieprzu

  • 50ml mleka kokosowego

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • mąka, jajko oraz panko do panierowania

  • olej do smażenia

 
PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wkładamy do niego umyte nieobrane ziemniaki. Czas ich pieczenia zależy od wielkości – sprawdzamy miękkość za pomocą widelca. Jeśli bez problemu wbijamy go w ziemniaka to znaczy, że są już gotowe. Upieczone ziemniaki wyciągamy z pieca i ostudzamy przez chwilę, a następnie obieramy.

Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy cebulę.

Do przetartej dyni dorzucamy ziemniaki i wystudzoną usmażoną cebulę i ubijamy je, starając się jednak zostawić większe cząstki. Dokładnie mieszamy z dynią, a następnie doprawiamy sosem sojowym, przyprawą curry oraz solą i pieprzem. Dodajemy mąkę, jajko, posiekaną kolendrę i wlewamy mleko kokosowe, następnie wszystko dokładnie mieszamy, w dalszym ciągu starając się nie stworzyć zbyt gładkiej masy. Gotową masę wyrównujemy i wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny.

Przygotowujemy stanowisko do panierowania i rozgrzewamy olej. Masę dzielimy na około 10 części, formujemy w kształt kartaczy a następnie panierujemy ( mąka-jajko-panko). Smażymy w głębokim tłuszczu do momentu nabrania złotego koloru.

 

SKŁADNIKI NA GRILLOWANE HALLOUMI:
  • 200g sera halloumi

  • oliwa z oliwek lub olej do smażenia

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki

  • pół łyżeczki suszonego tymianku

  • pół łyżeczki papryki wędzonej

 

Mieszamy wszystkie podane wyżej składniki. Osuszamy ser papierowym rącznikiem i kroimy na plastry, nie grubsze niż 1 cm. Wkładamy ser halloumi do marynaty i pozostawiamy na 1 godzinę w pokojowej temperaturze. Rozgrzewamy na zwykłej patelni lub patelni grillowej niewielką ilość oleju lub oliwy. Smażymy po 3 minuty z każdej strony.

 

SKŁADNIKI NA SOS:
  • 1 średnie, bardzo dojrzałe mango

  • 6 łyżek soku z cytryny lub soku z limonki

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru

  • ¼ papryczki chili

  • 1 łyżeczka brązowego cukru

  • sól i pieprz do smaku

 

Do blendera wrzucamy obrane mango bez pestki, posiekany, obrany czosnek i imbir, kawałek chili oraz pozostałe składniki, wszystko dokładnie blendujemy.

 
Podajemy gotowe danie. Smacznego!
 

Przepis na Krokiety ziemniaczano-dyniowe z grillowanym halloumi oraz sosem mango chili

 

W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Restauracja Kobaltowa Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!

REZERWUJ ONLINE

Najkorzystniejsza cena

rezerwuj bezpośrednio przez stronę lub skontatuj się z nami

Korzystaj z rabatów

Zapytaj recepcję o rabat w przypadku długiego pobytu lub rezerwacji wielu pokoi 

zwierzęta mile widziane

Dołącz do naszego newslettera a otrzymasz wszystkie najciekawsze oferty i promocje prosto na swoją skrzynkę

MASZ JAKIEŚ PYTANIA?

Jeśli na stronie brakuje oferty, która spełniałaby Twoje oczekiwania, skontaktuj się z nami. Z przyjemnością przygotujemy ofertę na miarę Twoich potrzeb!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl

Uprzejmie informujemy, że pokoje w hotelu na Boże Narodzenie zostały wyprzedane. Zachęcamy do rezerwacji pokoi w pensjonacie (ok 50m od hotelu).