Poznaj naszego Szefa Kuchni – Kornela Winiarskiego

Kornel Winiarski – utalentowany kucharz młodego pokolenia, który w doskonały sposób łączy tradycję z nowymi trendami i technikami kulinarnymi.

Nowy Szef Kuchni w Restauracji Kobaltowa. Z Tristan Hotel & SPA związany od 2015 roku, gdzie pełnił funkcję Zastępcy szefa kuchni. Od lat mogliście Państwo smakować jego dań w karcie menu, między innymi tak lubianego i docenianego przez Gości: Makaronu z czarnej fasoli z warzywami i tofu, Mostka wołowego w tandori z jadalnymi kasztanami, czy Dorsza pieczonego w cukinii z kaszą bulgur.

Przygotowuje dania ze świeżych, sezonowych produktów od lokalnych dostawców. Jakość składników jest dla niego najważniejsza. Wciąż poszukuje nowy połączeń smakowych i ciekawych rozwiązań kulinarnych. Doświadczenie zdobywał w restauracjach w Niemczech, specjalizujących się w owocach morza i rybach, oraz w restauracjach w Polsce z tradycyjną kuchnią lokalną. Odbył również staż w warszawskiej Restauracji Senses (od 2016 roku posiadającej gwiazdkę Michelin), gdzie pod okiem szefa kuchni Andrea Camastry zdobywał wiedzę na temat nowoczesnej sztuki kulinarnej z całego świata. Uczestnik wielu konkursów kulinarnych w tym: Pierwszych Mistrzostw Polski w Przyrządzaniu Ślimaków, XV Potyczek Kulinarnych w Jastrzębiej Górze czy Green Box Challenge w Ostródzie.

 

 

W sezonie zimowym już jako nowy Szef kuchni Kobaltowej, zaproponował nowe danie o niezwykłym połączeniu smakowym: Krem z pieczonej pietruszki z białą czekoladą, który od razu stał się bestsellerem i ulubieńcem naszych Gości. Kremu będzie można wciąż spróbować w wiosenno-letniej karcie menu.

Krem z pieczonej pietruszki z białą czekoladą w Restauracji Kobaltowa

Poznajcie naszego Szefa Kuchni Restauracji Kobaltowa trochę bliżej! Zapraszamy do przeczytania wywiadu z Kornelem Winiarskim.

Pierwsze danie, które przygotowałeś samodzielnie?

Miałem wtedy 8 lat. To był tradycyjny polski kotlet schabowy z kopytkami.

 

A co najczęściej gotujesz w domu? Czy może jadasz na mieście bo masz już dość gotowania?

Uwielbiam kuchnię azjatycką, więc w domu często gotuję w tym kierunku. Owszem, jadam też nie mieście, nie jestem uzależniony od swojej kuchni, lubię także próbować dań przygotowanych przez kogoś innego. 

 

Na co zwracasz uwagę w innych restauracjach?

Zwracam uwagę na czystość, wystrój oraz kompozycję talerza, ale to smak potraw sprawia czy restauracja okaże się dobra, czy nie.

 

A wracając do Kobaltowej – sezonowość na talerzu, jest bardzo zauważalna w restauracji hotelu Tristan. Jak ważna jest sezonowość produktów w projektowaniu karty menu?

Bardzo ważna. Dzięki temu urozmaicamy nasze menu, nie ma w nim monotonii. Każda pora roku przynosi nam inne ciekawe i smaczne składniki dań. Bazujemy na świeżych produktach od lokalnych ekologicznych dostawców, dzięki czemu menu poprzez smaki zawsze odzwierciedla to, co dzieje się w naturze w danej porze roku.  

 

Jak ważny jest dla ciebie kontakt z gośćmi?

Dla szefa kuchni nieodzownym elementem pracy jest właśnie kontakt z gościem. To dla niego tworzę, więc dzięki rozmowie mogę zaczerpnąć opinii, która jest dla mnie źródłem nowych inspiracji.

 

Najdziwniejsze udane połączenie smakowe?

Pieczony czosnek z kawą z mlekiem jako baza do sosu, to chyba najdziwniejsze smaki, które udało mi się w satysfakcjonujący sposób połączyć. Albo połączenie mango z maślanką, które można obecnie skosztować w naszej zupie rybnej.

 

Wiemy, że polecasz je wszystkie, ale które danie z menu Restauracji Kobaltowa jest twoim ulubionym?

Nie wyłamię się, to będzie ulubieniec naszych gości, czyli Krem z pieczonej pietruszki z białą czekoladą oraz serem pleśniowym.

 

Jakie cechy powinien posiadać dobry szef kuchni?

Według mnie powinien wyróżniać się przede wszystkim smakiem, umiejętnością zarządzania i profesjonalizmem.

 

A kogo ty podziwiasz z szefów kuchni?

Miałem okazję współpracować z szefem kuchni Restauracji Senses – Andrea Camastra urzekł mnie swoją wiedzą oraz umiejętnością prezentacji tradycyjnych potraw w sposób nowoczesny i ekstrawagancki.

 

Teraz tak zupełnie prywatnie, czy coś oprócz kuchni jest twoją pasją?

Tak, zdecydowanie jest to piłka nożna, od lat jestem zapalonym kibicem Realu Madryt.

 

OK i ostatnie pytanie-wyzwanie. Masz 10 minut, jakie dani przygotujesz?

W 10 minut przygotowałbym Pad thai, czyli jedno z najbardziej popularnych dań w Tajlandii. Składa się z makaronu, smażonego jajka, kurczaka i tofu.

Autorskiego menu Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego możecie posmakować codziennie w Restauracji Kobaltowa.

W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Restauracja Kobaltowa Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!

REZERWUJ ONLINE

Najkorzystniejsza cena

rezerwuj bezpośrednio przez stronę lub skontatuj się z nami

Korzystaj z rabatów

Zapytaj recepcję o rabat w przypadku długiego pobytu lub rezerwacji wielu pokoi 

zwierzęta mile widziane

Dołącz do naszego newslettera a otrzymasz wszystkie najciekawsze oferty i promocje prosto na swoją skrzynkę

MASZ JAKIEŚ PYTANIA?

Jeśli na stronie brakuje oferty, która spełniałaby Twoje oczekiwania, skontaktuj się z nami. Z przyjemnością przygotujemy ofertę na miarę Twoich potrzeb!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl

Uprzejmie informujemy, że pokoje w hotelu na Boże Narodzenie zostały wyprzedane. Zachęcamy do rezerwacji pokoi w pensjonacie (ok 50m od hotelu).