Poznaj naszego Szefa Kuchni – Wojciecha Rabiegę

Wojciech Rabiega – Szef Kuchni Restauracji Kobaltowa czterogwiazdkowego hotelu Tristan Hotel & SPA od 2015 roku. Kulinarne szlify zdobywał w takich restauracjach jak Blow Up Hall Babette, Blow Up Hall 5050 Hotel, Platinum Palace Residence & Apartaments oraz w Hotelu Spa Irena Eris Wzgórza Dylewskie.

Jest absolwentem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu i laureatem turnieju szefów w Grucznie w 2014r. Wszystkie dania przygotowuje z naturalnych produktów, a bogactwo składników polskiej natury wprowadza do menu dzięki współpracy z najlepszymi lokalnymi dostawcami. Jego kuchnia charakteryzuje się nie tylko dbałością o smak, ale również różnorodnością i troską o estetykę dań. W swoich pomysłach kulinarnych często wraca do korzeni, czerpiąc z dań regionalnych i tradycyjnej kuchni polskiej i francuskiej.

Regionalność i sezonowość jest bardzo istotna podczas układania dań do karty menu, można w niej odnaleźć ryby morskie i zalewowe, mazurskie kasze, pomorską brukiew, żuławskie miody i owoce oraz polskie ślimaki.

Skąd wziął się pomysł, żeby zostać szefem kuchni? Czy gotowanie zawsze miałeś we krwi?

Od zawsze interesowała mnie kuchnia, już jako dziecko lubiłem eksperymentować z nowymi smakami. Przełomem stał się dzień, kiedy w dzieciństwie zrobiłem samodzielnie pizzę – domownicy byli zachwyceni smakiem. To zmotywowało mnie do decyzji, aby w przyszłości zostać profesjonalnym kucharzem.

Jak zaczęła się twoja profesjonalna kariera w gastronomii?

Przypadkiem. W Internecie pojawiła się oferta pracy na stanowisko młodszego kucharza, jednak w ogłoszeniu nie podano miejsca pracy. Jak się później okazało, był to 5-gwiazdkowy hotel, w którym rozpoczęła się moja profesjonalna kariera.

Gotowałeś dla wielu gwiazd. Zdradź, czy gotowanie dla celebrytów różni się od codziennej pracy na kuchni?

Dla mnie każdy Gość jest ważny. Do każdego zamówienia podchodzę indywidualnie, dlatego też każdy z Gości naszej restauracji może czuć się jak celebryta.

Gotujesz w domu? Czy może jadasz na mieście, bo masz już dosyć gotowania? Co jada Szef Kuchni po pracy?

W domu gotuję nieczęsto. Jeśli już, to potrawy głównie polskie, tradycyjne. Zdarzają się też dni, kiedy eksperymentuję – zazwyczaj jest to przed zmianą menu naszej restauracji. Owszem, jadam także chętnie na mieście, wtedy często zmieniam lokale: od restauracji, przez sushi, do jedzenia typowego „fastfood’u”. Dla kucharza ulubione danie to te „podane”.

Wykorzystujesz nowe trendy kulinarne? Podążasz za nimi, czy jednak cenisz sobie kuchnię tradycyjną?

Sezonowość na talerzu. Czy jest ona istotna przy projektowaniu karty menu?

Sezonowość na talerzu to bardzo istotna rzecz przy układaniu menu. Dzięki sezonowości możemy podawać Gościom to, co najlepsze w danej porze roku. W Restauracji Kobaltowa zawsze dostosowujemy kartę do sezonowości produktów.

Eksperymentujesz z kuchnią hybrydową. Jakie jest według ciebie najdziwniejsze udane połączenie smakowe?

Moimi faworytami w kuchni hybrydowej są zupa cebulowa z mleczkiem kokosowym oraz tagliatelle z sosem barbecue, kukurydzą i wołowiną. Poza nią wyróżniłbym śledzia w brandy na sosie porzeczkowym.

Często pojawiasz się na sali restauracyjnej, rozmawiasz z Gośćmi. Jak ważny jest dla ciebie bezpośredni kontakt z nimi?

Cenię sobie każdą chwilę spędzoną na bezpośrednim kontakcie z Gośćmi. To czas, kiedy mogę wysłuchać cennych uwag – nie tylko na temat jedzenia, ale także obsługi. Dzięki temu możemy stale podnosić jakość naszych usług.

Co jest hitem w Restauracji Kobaltowa?

Bezapelacyjnie żurek z flądry.

Co radzisz osobom, które dopiero stawiają pierwsze kroki w gastronomii?

Aby zachować pokorę i być cierpliwym.

Na koniec pytanie wyzwanie. Masz tylko 10 minut, jakie danie przygotujesz?

W 10 minut? Spaghetti Aglio Olio. 10 minut to akurat czas gotowania makaronu. Do tego sos, który jest bardzo prosty i smaczny: oliwa, czosnek, pietruszka, chili oraz duża ilość Parmezanu.

Autorskiego menu Szefa Kuchni Wojciecha Rabiegi możecie posmakować codziennie w Restauracji Kobaltowa.

Restauracja Kobaltowa znajduje się w budynku Tristan Hotel & SPA. Na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Wojciecha Rabiega, który swoje dzieła opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Więcej o naszych propozycjach kulinarnych można przeczytać na stronie Restauracja Kobaltowa Menu – życzymy smacznego!

SPRAWDŹ NASZE PAKIETY

najkorzystniejsze ceny zyskasz zawsze rezerwując przez stronę
zapłać bezpiecznie przy pomocy karty kredytowej lub przelewu
nasza załoga jest gotowa by pomóc w razie problemów

Chcesz sprawić bliskiej osobie nieszablonowy prezent? My w tym pomożemy!

MASZ JAKIEŚ PYTANIA?

Jeśli na stronie brakuje oferty, która spełniałaby Twoje oczekiwania, skontaktuj się z nami. Z przyjemnością przygotujemy ofertę na miarę Twoich potrzeb!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl

Ta strona używa COOKIES.Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności. 

Hej, pssst!

Uciekasz? Zostań jeszcze na chwilę…

Nie znalazłeś oferty dla siebie?

Zapisz się na newsletter, a wszelkie oferty specjalne będą wpadały wprost do Twojej skrzynki.


Posłuchaj czarnego kota, a przyniesie Ci szczęście. ;)

NAJBLIŻSZE PAKIETY - SPRAWDŹ PROMOCJE!

Wielkanoc nad morzem

W porozumieniu z Królikiem Wielkanocnym, sprawimy, że święta będą beztroskie i radosne

FERIE ZIMOWE

Z okazji Ferii Zimowych do hotelu zaposiliśmy bohaterów Disneya. Baw się razem z nimi!