Sposób na gęsinę na świętego Marcina
Przepis na: Konfitowane nogi gęsi podawane z kopytkami dyniowymi z szałwią
SKŁADNIKI NA MIĘSO:
4 nogi gęsi
1 cebula
1l smalcu kaczego lub gęsiego
4 ząbki czosnku
tymianek świeży lub suszony
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
sól i pieprz do smaku
SKŁADNIKI NA KOPYTKA:
500g ugotowanych, przetartych przez sito ziemniaków
500g upieczonej, przetartej przez sito dyni piżmowej
200g mąki pszennej + do podsypywania
2 łyżki mąki ziemniaczanej
220g miękkiego masła
4 jaja
szczypta gałki muszkatołowej
szałwia świeża lub suszona
sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Myjemy mięso, suszymy, marynujemy w soli, pieprzu i tymianku, nacieramy czosnkiem. Odstawiamy na noc do lodówki
Marynowaną gęś wkładamy do głębokiej formy lub brytfanny, dodajemy obraną przekrojoną na pół cebulę, liść laurowy oraz ziele angielskie.
Mięso zalewamy tłuszczem, powinna być zanurzona w całości. Formę przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 4 godziny w temperaturze 120-130 °C
Następnie przekładamy gęś z brytfanny na blachę i pieczemy około 15minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C
Do miski z ziemniakami i dynią przesiewamy obydwie mąki, lekko ubite jaja oraz masło. Doprawiamy do smaku, następnie zagniatamy ciasto. W razie zbyt rzadkiego ciasta, dodajemy więcej mąki. Z gotowego ciasta formujemy wałeczki, kroimy je nożem na mniejsze kawałki. Gotowe kopytka gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 3 minuty od ich wypłynięcia. Następnie rozpuszczamy na patelni masło i wrzucamy odsączone kopytka, posypujemy świeżą lub suszoną szałwią. Smażymy co jakiś czas mieszając, do uzyskania złotego koloru.
Serwujemy gotowe danie. Smacznego!
W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Restauracja Kobaltowa Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!