Przepis na Łososia z kaszą kukurydzianą oraz puree z pieczonego buraka

Z cyklu “Walentynkowe przepisy”

Przepis na Łososia z kaszą kukurydzianą oraz purée z pieczonego buraka

 

Jak mówi stare porzekadło “przez żołądek do serca”. Jeśli szukasz przepisu na idealne danie na romantyczną walentynkową kolację, to dobrze trafiłeś. Przyrządź pyszną potrawę dla ukochanej osoby, według sprawdzonego przepisu naszego Szefa kuchni Kornela Winiarskiego.

Gotuj z nami!

 
SKŁADNIKI NA ŁOSOSIA:
  • filet z łososia 400 gram

  • masło klarowane 2 łyżki

  • sól i pieprz do smaku

  • cytryna

 
SKŁADNIKI NA PURÉE:
  • 4 średnie buraki

  • 600ml mleka kokosowego

  • 200ml wody

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 cm świeżego imbiru

  • oliwa lub olej

  • 1 pomarańcza

  • 2 łyżki soku z limonki

  • sól i pieprz do smaku

 
SKŁADNIKI NA PURÉE:
  • 150g kaszy kukurydzianej błyskawicznej

  • 450ml wody

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 2 czubate łyżeczki masła

  • 4-5 łyżek szczypioru

  • 5  łyżek startego parmezanu

  • świeżo mielony pieprz

 
PRZYGOTOWANIE:

Umyty i osuszony filet z łososia kroimy na 2 kawałki. Solimy przyprawiamy pieprzem, sokiem oraz skórką cytryny. Układamy w pojemniku i odstawiamy na ok 30 minut aby przeszedł przyprawami.

Rozgrzewamy patelnię i dodajemy masło klarowane. Układamy filet na rozgrzanym maśle .Smażenie zaczynamy od strony skóry. Smażymy na niewielkim płomieniu ok 3-4 minut .Przekładamy delikatnie na drugą stronę i smażymy jeszcze ok 1-2 minut(zależy od grubości ryby).

Przekrojone na pół lub na ćwiartki buraki umieszczamy owinięte w folię aluminiową w 180 stopniach na 1,5-2 godziny i pieczemy do miękkości. Po upieczeniu chwilę studzimy, zakładamy rękawiczki, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy 3 łyżki oleju, dodajemy posiekany czosnek, posiekany imbir. Podsmażamy wszystko przez 1 minutę, następnie dodajemy pokrojone buraki, obraną i pokrojoną pomarańczę i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mleko kokosowe, skórkę pomarańczy, sok z limonki i gotujemy przez 15 – 20 minut na niewielkim ogniu. Wszystko blendujemy i przecieramy przez drobne sito. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Zagotowujemy 450ml wody w garnku z pokrywką i grubym dnem na najmniejszym palniku kuchenki. Solimy wodę 1/2 łyżeczki soli, wrzucamy 1 łyżeczkę masła, mieszamy do rozpuszczenia. Do gotującej się wody, stale mieszając wodę  trzepaczką balonową, wsypujemy powoli odważoną kaszę. Trzeba ją mieszać, żeby w trakcie wsypywania nie posklejała się w grudki. Zmniejszamy gaz do minimum i na bardzo małym ogniu gotujemy kaszę pod przykryciem aż wchłonie wodę. Co jakieś 2-3 minuty mieszamy zawartość garnka od dna.

Kasza błyskawiczna będzie gotowa w około 8-10minut. Powinna wchłonąć cały płyn, być lekka i miękka. Do gotowej kaszy wsypujemy posiekany szczypior, wrzucamy starty ser, dodajemy 1 łyżeczkę masła. Całość dokładnie mieszamy i pieprzymy.

Dekorujemy talerz układając warstwowo i podajemy gotowe danie.

 
Smacznego!

Przepis na Łososia z kaszą kukurydzianą oraz puree z pieczonego buraka

W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Restauracja Kobaltowa Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!

REZERWUJ ONLINE

Najkorzystniejsza cena

rezerwuj bezpośrednio przez stronę lub skontatuj się z nami

Korzystaj z rabatów

Zapytaj recepcję o rabat w przypadku długiego pobytu lub rezerwacji wielu pokoi 

zwierzęta mile widziane

Dołącz do naszego newslettera a otrzymasz wszystkie najciekawsze oferty i promocje prosto na swoją skrzynkę

MASZ JAKIEŚ PYTANIA?

Jeśli na stronie brakuje oferty, która spełniałaby Twoje oczekiwania, skontaktuj się z nami. Z przyjemnością przygotujemy ofertę na miarę Twoich potrzeb!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl
mini-majowka

od 950zł/noc /para