Przepis na: Zupa cebulowa
SKŁADNIKI:
- 1.2kg cebuli
- 3 łyżki masła
- 5 łyżek oliwy
- 400 ml białego wytrawnego wina
- 1,5 litr bulionu wołowego lub warzywnego
- tymianek suszony lub świeży
- 2 ząbki czosnku
- bagietka lub bułka paryska
- ser np. gruyere, comte, ementaler
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obrać, umyć a następnie pokroić w pióra. W garnku rozgrzać masło z oliwą, dodać cebulę i smażyć aż cebula uzyska ładny, złocisty kolor, bardzo często mieszając.
Do garnka z podsmażoną cebulą wlać białe wino i gotować aż niemal całe odparuje, następnie zalać bulionem. Doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem. Wszystko należy gotować na małym ogniu około 20 minut.
Kolejno rozgrzać piekarnik do około 200 stopni i włożyć pokrojone i natarte posiekanym czosnkiem bagietki. Piec je około 5-6min.
Zupę rozlać w żaroodporne naczynia, na wierzch ułożyć przygotowane wcześniej bagietki i posypać tartym serem. Tak przygotowaną zupę zapiec w piekarniku do momentu zarumienienia się sera.
Serwujemy gotowe danie. Smacznego!
W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Restauracja Kobaltowa Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!