Z cyklu “Świąteczne potrawy”
Przepis na bigos wegański z suszonymi grzybami i pieczonymi warzywami
Bigos to tradycyjne, bardzo popularne i smakowite danie. Spróbuj w tym roku na Święta przyrządzić pyszną wersję wegańską.
SKŁADNIKI:
- 1kg kapusty kiszonej
- 0,5kg kapusty białej
- 0,2kg marchwi
- 0,2kg selera
- 0,2kg pietruszki
- 1 cebula
- 0,05kg grzybów suszonych
- 0,05kg śliwek wędzonych
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 5szt jałowca
- 4szt ziela angielskiego
- 3szt liści laurowych
- gałązka rozmarynu
- olej słonecznikowy
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
- Warzywa korzeniowe (marchew, seler, pietruszka) kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 15 minut.
- Siekawy kiszoną i białą kapustę. Jeśli kapusta kiszona jest bardzo kwaśna to ją płuczemy przed siekaniem.
- Nstępnie na oleju słonecznikowym szklimy cebulę pokrojoną w kostkę razem z upieczonymi wcześniej warzywami. Dodajemy koncentrat pomidorowy, oraz kapustę kiszoną oraz białą.
- Moczymy grzyby, a następnie je podgotowujemy i także dodajemy do garnka.
- Kroimy w kostkę wędzoną śliwkę i wraz z ziołami wrzucamy do bigosu.
- Gotujemy wszystko na wolnym ogniu około 2 godzin, doprawiamy solą i pieprzem.
- Przygotowany bigos serwujemy. (Receptura na 6osób)
Smacznych i wesołych Świąt!
Święta Bożego Narodzenia to dla wielu magiczny czas, pełny rodzinnego ciepła, przepełniony pysznymi przysmakami a przy tym czas obdarowywania siebie nawzajem prezentami.
Jeśli chcesz sprawić swojej rodzinie wyjątkowy prezent, rezerwuj pakiet na Boże Narodzenie nad morzem już teraz i zapewnij sobie niezapomniane chwile w wyjątkowo rodzinnym Tristan Hotel & SPA