Świąteczne potrawy: Przepis na Bożonarodzeniowego indyka z wątróbką, grzybami i suszoną morelą

Z cyklu „Świąteczne potrawy”

Przepis na Przepis na Bożonarodzeniowego indyka z wątróbką, grzybami i suszoną morelą

 

Sprawdź przepis szefa kuchni na fenomenalnego bożonarodzeniowego indyka .

 
SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 1szt. indyka (oczyszczonego)

  • 2 łyżeczki papryki słodkiej

  • sól i pieprz do smaku

  • 4 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

  • 1 łyżeczka suszonego cząbru

  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu

  • 1 sparzona pomarańcza (skórka i sok)

  • 1 sparzona limonka (skórka i sok)

 
SKŁADNIKI – OBRANE WARZYWA:
  • 3 szt marchwi

  • 3szt korzenia pietruszki

  • 3szt cebuli

  • 1 seler

  • 0,5 pora

 
SKŁADNIKI NA SOLANKĘ:
  • 300g soli

  • 4l wody

  • 2 łyżeczki cukru

  • 10 liści laurowych

  • 10 ziaren ziela angielskiego

  • 4 ząbki czosnku

  • 4 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich

    Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i zagotowujemy . Pozostawiamy do wystudzenia. Indyka peklujemy w solance ok. 12 godzin. Następnie indyka osuszamy.

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • 500g wątróbki z kurczaka

  • 200g masła

  • 300 g bułki tartej

  • 200 ml śmietanki 30%

  • 8 jaj

  • 500g grzyby mrożone (podgrzybki lub borowiki)

  • 100g suszonej pokrojonej suszonej moreli

  • 3 szt. pokrojonej w koskę cebuli

  • 3 ząbki posiekanego czosnku

  • pęczek posiekanej natki pietruszki

  • oliwa z oliwek

  • do smaku sól, pieprz, tymianek

 
PRZYGOTOWANIE FARSZU:

Białka jaj ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Następnie drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło, cebulę i czosnek, smażymy do zarumienienia, następnie dodajemy rozmrożone, pokrojone w kostkę grzyby. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy z żółtkami, dodajemy wątróbkę oraz pozostałe składniki, doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Do tak przygotowanej masy dodajemy stopniowo ubitą pianę z białek.

 
PRZYGOTOWANIE INDYKA:

Osuszonego indyka nacieramy mieszanką przypraw ( z zewnątrz i wewnątrz). Indyka napełniamy farszem i dokładnie zszywamy. Następnie układamy w brytfannie lub w naczyniu żaroodpornym. Tuszkę zalewamy do połowy wodą      i układamy wokół niej obrane, pokrojone warzywa. Pieczemy ok. 4 godzin w temperaturze 160 stopni, kolejne 30 minut pieczemy w temperaturze 180 stopni. Podczas pieczenia pamiętamy o polewaniu indyka powstałym bulionem. Upieczonego indyka wyciągamy z piekarnika.

                                     
Smacznych i wesołych Świąt!

Świąteczny przepis na Bożonarodzeniowy indyk z wątróbką, grzybami i suszoną morelą

Święta Bożego Narodzenia to dla wielu magiczny czas, pełny rodzinnego ciepła, przepełniony pysznymi przysmakami a przy tym czas obdarowywania siebie nawzajem prezentami.  

Jeśli chcesz sprawić swojej rodzinie wyjątkowy prezent, podaruj im VOUCHER prezentowy na wyjątkowy pobyt lub usługi w Tristan Hotel & SPA.

REZERWUJ ONLINE

Najkorzystniejsza cena

rezerwuj bezpośrednio przez stronę lub skontatuj się z nami

Korzystaj z rabatów

Zapytaj recepcję o rabat w przypadku długiego pobytu lub rezerwacji wielu pokoi 

zwierzęta mile widziane

Dołącz do naszego newslettera a otrzymasz wszystkie najciekawsze oferty i promocje prosto na swoją skrzynkę

MASZ JAKIEŚ PYTANIA?

Jeśli na stronie brakuje oferty, która spełniałaby Twoje oczekiwania, skontaktuj się z nami. Z przyjemnością przygotujemy ofertę na miarę Twoich potrzeb!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl

FERIE NAD MORZEM

Rezerwuj pobyty z animacjami dla dzieci i wyżywieniem (śniadanie + obiadokolacja) w atrakcyjnych cenach.

Pakiet min. 3 noce

Dzieci do 6 roku zycia GRATIS