Z cyklu „Świąteczne potrawy”
Przepis na Przepis na Bożonarodzeniowego indyka z wątróbką, grzybami i suszoną morelą
Sprawdź przepis szefa kuchni na fenomenalnego bożonarodzeniowego indyka .
SKŁADNIKI NA CIASTO:
1szt. indyka (oczyszczonego)
2 łyżeczki papryki słodkiej
sól i pieprz do smaku
4 łyżki oleju
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka suszonego cząbru
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 sparzona pomarańcza (skórka i sok)
1 sparzona limonka (skórka i sok)
SKŁADNIKI – OBRANE WARZYWA:
3 szt marchwi
3szt korzenia pietruszki
3szt cebuli
1 seler
0,5 pora
SKŁADNIKI NA SOLANKĘ:
300g soli
4l wody
2 łyżeczki cukru
10 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
4 ząbki czosnku
4 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i zagotowujemy . Pozostawiamy do wystudzenia. Indyka peklujemy w solance ok. 12 godzin. Następnie indyka osuszamy.
SKŁADNIKI NA FARSZ:
500g wątróbki z kurczaka
200g masła
300 g bułki tartej
200 ml śmietanki 30%
8 jaj
500g grzyby mrożone (podgrzybki lub borowiki)
100g suszonej pokrojonej suszonej moreli
3 szt. pokrojonej w koskę cebuli
3 ząbki posiekanego czosnku
pęczek posiekanej natki pietruszki
oliwa z oliwek
do smaku sól, pieprz, tymianek
PRZYGOTOWANIE FARSZU:
Białka jaj ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Następnie drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło, cebulę i czosnek, smażymy do zarumienienia, następnie dodajemy rozmrożone, pokrojone w kostkę grzyby. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy z żółtkami, dodajemy wątróbkę oraz pozostałe składniki, doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Do tak przygotowanej masy dodajemy stopniowo ubitą pianę z białek.
PRZYGOTOWANIE INDYKA:
Osuszonego indyka nacieramy mieszanką przypraw ( z zewnątrz i wewnątrz). Indyka napełniamy farszem i dokładnie zszywamy. Następnie układamy w brytfannie lub w naczyniu żaroodpornym. Tuszkę zalewamy do połowy wodą i układamy wokół niej obrane, pokrojone warzywa. Pieczemy ok. 4 godzin w temperaturze 160 stopni, kolejne 30 minut pieczemy w temperaturze 180 stopni. Podczas pieczenia pamiętamy o polewaniu indyka powstałym bulionem. Upieczonego indyka wyciągamy z piekarnika.
Smacznych i wesołych Świąt!
Święta Bożego Narodzenia to dla wielu magiczny czas, pełny rodzinnego ciepła, przepełniony pysznymi przysmakami a przy tym czas obdarowywania siebie nawzajem prezentami.
Jeśli chcesz sprawić swojej rodzinie wyjątkowy prezent, podaruj im VOUCHER prezentowy na wyjątkowy pobyt lub usługi w Tristan Hotel & SPA.