Świąteczne potrawy: Przepis na Bûche de Noël (bożonarodzeniowe polano)

Z cyklu “Świąteczne potrawy”

Przepis na Bûche de Noël – bożonarodzeniowe polano

 

Bożonarodzeniowe polano to tradycyjny świąteczny deser z Francji. Ciekawy i bardzo efektowny przepis, który możemy sprowadzić na nasze stoły. Sprawdź przepis szefa kuchni na słodkie święta.

 
SKŁADNIKI NA CIASTO BISZKOPTOWE:
  • 6 jaj

  • cukier 200g

  • mąka pszenna tortowa 200g

  • 1 łyżeczka sody

  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
  • śmietanka kremówka 35% 125ml

  • serek mascarpone 125g

  • gorzka czekolada 100g

  • 2 łyżki cukru pudru

 
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
  • masło 100g

  • kakao 50g

  • cukier puder 120g

  • 4 łyżki mleka

 

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto biszkoptowe.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Dużą formę do pieczenia smarujemy masłem i przyklejamy do niej arkusz z papieru do pieczenia o wymiarach ok. 30 x 35 cm. Papier smarujemy z wierzchu masłem. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na wysokich obrotach przez ok. 5 minut aż masa będzie jasna i puszysta. Obydwie mąki przesiewamy do oddzielnej miski z dodatkiem sody, mieszamy. Otrzymaną mieszankę dodajemy do ubitych jajek bezpośrednio przez sitko. Wykładamy na papier w formie i delikatnie wyrównujemy powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 15 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy w blaszce przez kilka minut. Następnie biszkopt wykładamy na ściereczkę kuchenną, odklejamy papier i zwijamy biszkopt w roladę wzdłuż dłuższego boku. W ten sposób całkowicie studzimy biszkopt.

Krem czekoladowy.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia żeby była tylko lekko ciepła. W jednej misce ubijamy kremówkę. W drugiej serek mascarpone i cukier puder mieszamy mikserem do połączenia. Dalej miksując, do serka wlewamy czekoladę małym strumieniem, miksujemy do połączenia. Do masy czekoladowej dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy szpatułką do jednolitej konsystencji. Ostudzone ciasto rozwijamy, smarujemy kremem i zwijamy w roladę. Roladę wstawiamy do lodówki na czas przygotowania polewy.

Polewa czekoladowa.

Cukier puder przesiewamy, żeby był gładki. Masło roztapiamy w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodajemy kakao, cukier puder i mleko. Dobrze mieszamy trzepaczką, nie gotujemy. Roladę polewamy gotową polewą. Grzebieniem do dekorowania lub widelcem robimy paski na roladzie. Następnie pod skosem ostrym nożem wyrównujemy początek i koniec ciasta. Gotową roladę wstawiamy do lodówki, aż polewa zastygnie.

Dekorujemy i podajemy deser.

 
Smacznych i wesołych Świąt!

Świąteczne dania: przepis na Bûche de Noël bożonarodzeniowe polano

Święta Bożego Narodzenia to dla wielu magiczny czas, pełny rodzinnego ciepła, przepełniony pysznymi przysmakami a przy tym czas obdarowywania siebie nawzajem prezentami.  

Jeśli chcesz sprawić swojej rodzinie wyjątkowy prezent, podaruj im VOUCHER prezentowy na wyjątkowy pobyt lub usługi w Tristan Hotel & SPA.

REZERWUJ ONLINE

Najkorzystniejsza cena

rezerwuj bezpośrednio przez stronę lub skontatuj się z nami

Korzystaj z rabatów

Zapytaj recepcję o rabat w przypadku długiego pobytu lub rezerwacji wielu pokoi 

zwierzęta mile widziane

Dołącz do naszego newslettera a otrzymasz wszystkie najciekawsze oferty i promocje prosto na swoją skrzynkę

MASZ JAKIEŚ PYTANIA?

Jeśli na stronie brakuje oferty, która spełniałaby Twoje oczekiwania, skontaktuj się z nami. Z przyjemnością przygotujemy ofertę na miarę Twoich potrzeb!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl
mini-majowka

od 950zł/noc /para