Z cyklu „Świąteczne potrawy”
Przepis na Przepis na Chleb razowy z miodem gryczanym, suszoną żurawiną i czarnuszką
Sprawdź przepis szefa kuchni na bożonarodzeniowy chleb razowy, idealny do wszelakich zimnych zakąsek.
SKŁADNIKI NA KWAS ŻYTNI:
185g mąki żytniej razowej typu 2000
185g wody
10g kwasu żytniego razowego
MIESZANKA ZIAREN:
50g siemia lnianego
50g łuskanego słonecznika
50g płatków owsianych
75g pokrojonej suszonej żurawiny
300g wody
SKŁADNIKI NA CIASTO:
150g mąki żytniej razowej typu 2000
60g wody- najlepiej wrzącej
3 łyżki miodu gryczanego
10g soli
2g drożdży instant
przygotowany wcześniej kwas
namoczone ziarna
- dodatkowo: ziarna czarnuszki do posypania
PRZYGOTOWANIE KWASU:
Mąkę żytnią, wodę oraz kwas żytni mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak wymieszany kwas pozostawiamy do fermentacji na 16-18 godzin w temperaturze ok. 22 stopni.
Mieszankę ziaren, całość zalewamy wodą i pozostawiamy pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez czas fermentacji kwasu.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Mąkę żytnią łączymy z wrzącą wodą, następnie dodajemy pozostałe składniki i łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji. Temperatura ciasta powinna wynosić ok. 32 stopni. Ciasto powinno fermentować ok. 10-15 minut, następnie przekładamy je do foremek wysmarowanych wcześniej oliwą oraz posypanych kaszą manną. Ciasto w formach pozostawiamy na ok. godzinę w temperaturze 32 stopni. Po fermentacji ciasto zwilżamy wodą i posypujemy czarnuszką, pieczemy około godziny w temperaturze 190-200 stopni. Upieczony chleb wyjmujemy z formy i układamy na kratce do wystygnięcia.
Smacznych i wesołych Świąt!
Święta Bożego Narodzenia to dla wielu magiczny czas, pełny rodzinnego ciepła, przepełniony pysznymi przysmakami a przy tym czas obdarowywania siebie nawzajem prezentami.
Jeśli chcesz sprawić swojej rodzinie wyjątkowy prezent, podaruj im VOUCHER prezentowy na wyjątkowy pobyt lub usługi w Tristan Hotel & SPA.