Świąteczne potrawy: Przepis na Krem z pieczonych buraków z krokietem ziemniaczanym z kozim serem i coulis wiśniowym

Z cyklu “Świąteczne potrawy”

Przepis na Krem z pieczonych buraków z krokietem ziemniaczanym z kozim serem i coulis wiśniowym

 

Świąteczna odsłona klasycznego Tiramisu, tym razem z suszoną śliwką i cynamonem. Sprawdź nasz przepis na słodkie święta.

 
SKŁADNIKI NA KREM:
  • buraki 1kg

  • 1 cebula

  • czosnek 2 ząbki

  • masło 2 łyżeczki

  • śmietanka 20-30% 600ml

  • bulion warzywny 600 ml

  • likier amaretto 25ml

  • kawa espresso 200ml

  • cynamon do posypania

  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KROKIETY ZIEMNIACZANE:
  • ugotowane przetarte ziemniaki (purée) 500g

  • kozi ser (twarogowy) 100g

  • 1 jajko

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • szczypta soli i pieprzu

  • olej roślinny do smażenia

  • 1 jajko do panierki

SKŁADNIKI NA COULIS WIŚNIOWE:
  • mrożone wiśnie bez pestek 300g

  • 3 łyżki miodu

 
PRZYGOTOWANIE:

Krem.

Buraki myjemy, jeśli są bardzo duże to kroimy na kilka części i pieczemy w folii aluminiowej lub w naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach przez około 60-70 minut. W garnku podsmażamy na maśle posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy listki tymianku, upieczone buraki i doprawiamy. Całość zalewamy bulionem, śmietanką oraz sokiem z cytryny. Gotujemy około 15min. Gotową zupę miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku i przecieramy przez drobne sito.

Krokiety ziemniaczane.

Do przetartych lekko przestudzonych ziemniaków dodajemy ser kozi i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy sól, pieprz, jajko oraz posiekaną natkę dokładnie łączymy składniki. Formujemy podłużne krokiety, obtaczamy w roztrzepanym jajku a następnie w panko. Smażymy na złoty kolor z każdej strony.

Coulis wiśniowe.

Wiśnie wrzucamy do garnka, dodajemy miód. Stawiamy garnek na małym ogniu, aż wiśnie się rozmrożą. Następnie zwiększamy ogień i zagotowujemy. Całość blendujemy i przecieramy przez drobne sito.

Gotowe danie serwujemy.

 
Smacznych i wesołych Świąt!

Świąteczne dania: przepis na Krem z pieczonych buraków z krokietem ziemniaczanym z kozim serem i coulis wiśniowym

Święta Bożego Narodzenia to dla wielu magiczny czas, pełny rodzinnego ciepła, przepełniony pysznymi przysmakami a przy tym czas obdarowywania siebie nawzajem prezentami.  

Jeśli chcesz sprawić swojej rodzinie wyjątkowy prezent, podaruj im VOUCHER prezentowy na wyjątkowy pobyt lub usługi w Tristan Hotel & SPA.

REZERWUJ ONLINE

Najkorzystniejsza cena

rezerwuj bezpośrednio przez stronę lub skontatuj się z nami

Korzystaj z rabatów

Zapytaj recepcję o rabat w przypadku długiego pobytu lub rezerwacji wielu pokoi 

zwierzęta mile widziane

Dołącz do naszego newslettera a otrzymasz wszystkie najciekawsze oferty i promocje prosto na swoją skrzynkę

MASZ JAKIEŚ PYTANIA?

Jeśli na stronie brakuje oferty, która spełniałaby Twoje oczekiwania, skontaktuj się z nami. Z przyjemnością przygotujemy ofertę na miarę Twoich potrzeb!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl
mini-majowka

od 950zł/noc /para