Z cyklu “Świąteczne potrawy”
Przepis na piernik
Zapach piernika kojarzy nam się bezpośrednio ze Świętami, zróbcie z nami pyszny piernik na Wigilię.
SKŁADNIKI:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka powideł śliwkowych(najlepiej domowej roboty)
- 1/4 szklanki oleju
- 1 przyprawa do piernika
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
- Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia
- Całe jajka wbijamy do szklanej miski i zaczynamy ubijać, dosypujemy stopniowo cukier i ubijamy do momentu aż powstanie puszysta, jasna masa. Do masy jajecznej dosypujemy stopniowo przesianą mąkę, mieszamy delikatnie łyżką. Teraz musimy powoli i stopniowo i na zmianę dodawać pozostałe składniki, cały czas delikatnie mieszając łyżką. Trzeba to robić tak by ciasto cały czas dało się swobodnie mieszać, by nie było zbyt gęste lub zbyt rzadkie.
- Gotowe ciasto wlewamy na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok.40 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
- Upieczony piernik pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia a w między czasie przygotowujemy polewę. Żeby to zrobić musimy włożyć margarynę do rondelka, na bardzo malutkim ogniu roztapiamy ją i dosypujemy cukier, dolewamy mleko i dodajemy kakao. Mieszamy do momentu aż nie będzie grudek.
- Jeszcze ciepłe (ale nie gorące ciasto) pokrywamy polewą czekoladową.
Smacznych i wesołych Świąt!
Święta Bożego Narodzenia to dla wielu magiczny czas, pełny rodzinnego ciepła, przepełniony pysznymi przysmakami a przy tym czas obdarowywania siebie nawzajem prezentami.
Jeśli chcesz sprawić swojej rodzinie wyjątkowy prezent, rezerwuj pakiet na Boże Narodzenie nad morzem już teraz i zapewnij sobie niezapomniane chwile w wyjątkowo rodzinnym Tristan Hotel & SPA