Z cyklu „Świąteczne potrawy”
Przepis na Przepis na Piernikowy Crème brûlée z konfiturą gruszkowo-pomarańczową
Sprawdź przepis szefa kuchni na przepyszny wyjątkowy deser idealny na świąteczny stół.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
1000g śmietanki 30%
85g cukru
1,5 laski wanilii
8 żółtek jaja
2 łyżeczki przyprawy do piernika
5 łyżek cukru trzcinowego ( do karmelizacji)
SKŁADNIKI NA KONFITURĘ:
3 gruszki
3 pomarańcze
300g cukru
1 sparzona cytryna (starta skórka i sok)
PRZYGOTOWANIE:
Śmietankę oraz sok pomarańczowy podgrzewamy do 80 stopni, dodajemy cukier, wyłuskane ziarna wanilii, przyprawę do piernika oraz żółtka. Wszystko dokładnie blendujemy. Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni, przygotowaną masę przelewamy do kokilek/ foremek. Pieczemy około 50 minut do ścięcia się masy, następnie wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia, schładzamy w lodówce.
Gruszki obieramy, przekrawamy na pół i oczyszczamy. Ścieramy skórkę z dwóch sparzonych pomarańczy. Pozostałe owoce obieramy i dokładnie czyścimy z białych gorzkich części. Gruszki i pomarańcze kroimy w kostkę. Owoce wrzucamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Całość doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny, oraz skórkami z cytrusów. Konfiturę smażymy około 1 godziny, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Wierzch deseru posypujemy równą warstwą cukru i trzcinowego i opalamy ją palnikiem. Skarmelizowaną warstwę deseru, dekorujemy naszą wystudzoną konfiturą.
Smacznych i wesołych Świąt!
Święta Bożego Narodzenia to dla wielu magiczny czas, pełny rodzinnego ciepła, przepełniony pysznymi przysmakami a przy tym czas obdarowywania siebie nawzajem prezentami.
Jeśli chcesz sprawić swojej rodzinie wyjątkowy prezent, podaruj im VOUCHER prezentowy na wyjątkowy pobyt lub usługi w Tristan Hotel & SPA.