Z cyklu “Świąteczne potrawy”
Przepis na Tiramisu z suszoną śliwką i cynamonem
Świąteczna odsłona klasycznego Tiramisu, tym razem z suszoną śliwką i cynamonem. Sprawdź nasz przepis na słodkie święta.
SKŁADNIKI:
biszkopty Savoiardi 200g
mascarpone 500g
3 jaja
cukier drobny 150g
suszona śliwka 150g
łyżeczka przyprawy do piernika
likier amaretto 25ml
kawa espresso 200ml
cynamon do posypania
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Zaparzoną kawę odstawiamy do przestudzenia. Gdy kawa będzie już zimna dodajemy amaretto. Żółtka starannie oddzielamy od białek. Do rondelka przekładamy śliwki, wlewamy 250 ml wody, doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu przez
3 minuty. Wystudzone śliwki kroimy w drobną kostkę. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i energicznie wtłaczamy mascarpone. Następnie dodajemy suszoną śliwkę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę
z białek dodajemy delikatnie szpatułką do masy z mascarpone. Biszkopty zanurzamy pojedynczo w kawie z jednej strony i układamy jeden obok drugiego. Na biszkoptach wykładamy połowę masy i wyrównujemy. Na masie układamy kolejną warstwę zanurzonych
w kawie biszkoptów i przykrywamy resztą masy. Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem oprószyć cynamonem.
Smacznych i wesołych Świąt!
Święta Bożego Narodzenia to dla wielu magiczny czas, pełny rodzinnego ciepła, przepełniony pysznymi przysmakami a przy tym czas obdarowywania siebie nawzajem prezentami.
Jeśli chcesz sprawić swojej rodzinie wyjątkowy prezent, podaruj im VOUCHER prezentowy na wyjątkowy pobyt lub usługi w Tristan Hotel & SPA.