Świąteczne potrawy: Przepis na tradycyjny makowiec

Z cyklu “Świąteczne potrawy”

Przepis na tradycyjny makowiec

Nie ma Wigilii bez makowca. Zachęcamy do przygotowania tego pysznego ciasta samemu.

SKŁADNIKI:
CIASTO DROŻDŻOWE NA 3 STRUCLE:

  • 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
  • 180 ml letniego mleka
  • 150 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 6 żółtek
  • 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych
  • 6 łyżek cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego)
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej

MASA MAKOWA

  • 500 g maku
  • 170 g jasnego brązowego cukru (można połowę zastąpić miodem, masa będzie bardziej wilgotna)
  • 100 g rodzynków
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 6 białek

PRZYGOTOWANIE

  • Drożdże suche mieszamy z mąką pszenną. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta kształtujemy  kulę, przekładamy do większego naczynia i przykrywamy lnianym ręczniczkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny).
  • Mak zalewamy wrzącą wodą (do pokrycia), odstawiamy do wystygnięcia, odsączamy z nadmiaru wody, dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.

  • Do przygotowania masy makowej można również użyć maku zmielonego. Wystarczy zalać  go wrzątkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.
  • Do zmielonego maku dodajemy pozostałe składniki i wszystko mieszamy. Na końcu delikatnie mieszamy z ubitymi na sztywno białkami, które pozostały z ciasta.

WYKONANIE

  • Ciasto drożdżowe dzielimy na 3 części, wałkujemy na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nakładamy masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zawijamy (jak roladę), a końce makowców kładziemy pod spód. Każdy z makowców przenosimy na posmarowany olejem papier do pieczenia i zawijamy w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej).

  • Nie jest konieczne pozostawianie uformowanych makowców do ponownego wyrośnięcia, ale można je odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce.

Smacznych i wesołych Świąt!

Restauracja Kobaltowa znajduje się w budynku Tristan Hotel & SPA. Na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Wojciecha Rabiega, który swoje dzieła opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Więcej o naszych propozycjach kulinarnych można przeczytać na stronie Restauracja Kobaltowa Menu – życzymy smacznego!

SPRAWDŹ NASZE PAKIETY

najkorzystniejsze ceny zyskasz zawsze rezerwując przez stronę
zapłać bezpiecznie przy pomocy karty kredytowej lub przelewu
nasza załoga jest gotowa by pomóc w razie problemów

Chcesz sprawić bliskiej osobie nieszablonowy prezent? My w tym pomożemy!

MASZ JAKIEŚ PYTANIA?

Jeśli na stronie brakuje oferty, która spełniałaby Twoje oczekiwania, skontaktuj się z nami. Z przyjemnością przygotujemy ofertę na miarę Twoich potrzeb!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl

Ta strona używa COOKIES.Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności. 

Hej, pssst!

Uciekasz? Zostań jeszcze na chwilę…

Nie znalazłeś oferty dla siebie?

Zapisz się na newsletter, a wszelkie oferty specjalne będą wpadały wprost do Twojej skrzynki.


Posłuchaj czarnego kota, a przyniesie Ci szczęście. ;)

NAJBLIŻSZE PAKIETY - SPRAWDŹ PROMOCJE!

Wielkanoc nad morzem

W porozumieniu z Królikiem Wielkanocnym, sprawimy, że święta będą beztroskie i radosne

FERIE ZIMOWE

Z okazji Ferii Zimowych do hotelu zaposiliśmy bohaterów Disneya. Baw się razem z nimi!