Wielkanocne potrawy: Przepis na Kaczkę pieczoną z gruszkami

Z cyklu “Wielkanocne potrawy”

Przepis na Kaczkę pieczoną z gruszkami

 

Sprawdź przepis naszego Szefa kuchni Kornela Winiarskiego na wielkanocną propozycję obiadową: Kaczkę pieczoną z gruszkami.

Gotuj z nami!

 
SKŁADNIKI:
  • 1 kaczka

  • 4 łyżki miodu

  • 2 ząbki czosnku, obrane, posiekane

  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki

  • 4 cebule, pokrojona na ćwiartki

  • 2 gałązki rozmarynu oraz 2 tymianku, umyte, wysuszone

  • sól i pieprz

  • 4 gruszki

  • 1 pomarańcza

  • olej lub oliwa

  • 250 ml czerwonego wina

 
PRZYGOTOWANIE:

Kaczkę opalamy palnikiem, aby usunąć resztki piór. Usuwamy szyję oraz pozostałe wnętrzności.

Nacieramy ją posiekanym czosnkiem, startą skórką z pomarańczy, ziołami  oraz solą i pieprzem. Odstawiamy na noc do lodówki.

Do środka kaczki wkładamy po 1 gałązce rozmarynu i tymianku, 2 cebule, pokrojone na ćwiartki i ( oczyszczone z gniazd nasiennych) gruszki i zamykamy otwór za pomocą nici lub wykałaczek.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Mięso układamy grzbietem do góry w dużym naczyniu do pieczenia.

Kaczkę podlewamy winem wymieszanym z 3 łyżkami miodu. Obok kaczki wrzucamy cebule, czosnek oraz pokrojoną w ćwiartki pomarańczę. Bazę doprawiamy solą i pieprzem.

Następnie przykrywamy naczynie pokrywką lub owijamy szczelnie folią aluminiową i układamy w rozgrzanym piekarniku (termoobieg) i pieczemy około 2.5 godziny, Kilka razy w ciągu pieczenia polewamy kaczkę bazą z naczynia. (czas pieczenia zależy od wagi kaczki).

Na 15 min przed końcem pieczenia ściągamy pokrywkę, przekładamy kaczkę na półkę wyżej i smarujemy jej skórkę miodem. Podwyższamy temperaturę na 200-210 stopni i pieczemy, aż skórka się zarumieni.

Kaczkę wyciągamy z piekarnika, i dajemy jej odpocząć, następnie porcjujemy i podajemy z ziemniakami, kopytkami lub kaszą.

 

Smacznego!
 

Przepis na danie wielkanocne: Kaczka pieczona z gruszkami

Jeśli szukasz innych przepisów na wielkanocny stół, zachęcamy do sprawdzenia również naszych zeszłorocznych przepisów zakładce kulinarnej BLOGA.

W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Restauracja Kobaltowa Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!

REZERWUJ ONLINE

Najkorzystniejsza cena

rezerwuj bezpośrednio przez stronę lub skontatuj się z nami

Korzystaj z rabatów

Zapytaj recepcję o rabat w przypadku długiego pobytu lub rezerwacji wielu pokoi 

zwierzęta mile widziane

Dołącz do naszego newslettera a otrzymasz wszystkie najciekawsze oferty i promocje prosto na swoją skrzynkę

MASZ JAKIEŚ PYTANIA?

Jeśli na stronie brakuje oferty, która spełniałaby Twoje oczekiwania, skontaktuj się z nami. Z przyjemnością przygotujemy ofertę na miarę Twoich potrzeb!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl
mini-majowka

od 950zł/noc /para