Z cyklu “Wielkanocne potrawy”
Przepis na Kaczkę pieczoną z gruszkami
Sprawdź przepis naszego Szefa kuchni Kornela Winiarskiego na wielkanocną propozycję obiadową: Kaczkę pieczoną z gruszkami.
Gotuj z nami!
SKŁADNIKI:
1 kaczka
4 łyżki miodu
2 ząbki czosnku, obrane, posiekane
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
4 cebule, pokrojona na ćwiartki
2 gałązki rozmarynu oraz 2 tymianku, umyte, wysuszone
sól i pieprz
4 gruszki
1 pomarańcza
olej lub oliwa
250 ml czerwonego wina
PRZYGOTOWANIE:
Kaczkę opalamy palnikiem, aby usunąć resztki piór. Usuwamy szyję oraz pozostałe wnętrzności.
Nacieramy ją posiekanym czosnkiem, startą skórką z pomarańczy, ziołami oraz solą i pieprzem. Odstawiamy na noc do lodówki.
Do środka kaczki wkładamy po 1 gałązce rozmarynu i tymianku, 2 cebule, pokrojone na ćwiartki i ( oczyszczone z gniazd nasiennych) gruszki i zamykamy otwór za pomocą nici lub wykałaczek.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Mięso układamy grzbietem do góry w dużym naczyniu do pieczenia.
Kaczkę podlewamy winem wymieszanym z 3 łyżkami miodu. Obok kaczki wrzucamy cebule, czosnek oraz pokrojoną w ćwiartki pomarańczę. Bazę doprawiamy solą i pieprzem.
Następnie przykrywamy naczynie pokrywką lub owijamy szczelnie folią aluminiową i układamy w rozgrzanym piekarniku (termoobieg) i pieczemy około 2.5 godziny, Kilka razy w ciągu pieczenia polewamy kaczkę bazą z naczynia. (czas pieczenia zależy od wagi kaczki).
Na 15 min przed końcem pieczenia ściągamy pokrywkę, przekładamy kaczkę na półkę wyżej i smarujemy jej skórkę miodem. Podwyższamy temperaturę na 200-210 stopni i pieczemy, aż skórka się zarumieni.
Kaczkę wyciągamy z piekarnika, i dajemy jej odpocząć, następnie porcjujemy i podajemy z ziemniakami, kopytkami lub kaszą.
Smacznego!
Jeśli szukasz innych przepisów na wielkanocny stół, zachęcamy do sprawdzenia również naszych zeszłorocznych przepisów zakładce kulinarnej BLOGA.
W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Restauracja Kobaltowa Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!