Wielkanocne potrawy: Przepis na Perliczkę po prowansalsku

Z cyklu “Wielkanocne potrawy”

Przepis na Perliczkę po prowansalsku 

 

Sprawdź przepis naszego Szefa kuchni Kornela Winiarskiego na wielkanocną propozycję obiadową: Perliczkę po prowansalsku.

Gotuj z nami!

 
SKŁADNIKI:
  • 1 perlica (około 1,2kg)

  • pół cukinii

  • pół bakłażana

  • 2 marchewki

  • 2 pietruszki 

  • pół selera naciowego

  • 2 czerwone cebule

  • 1 żółta papryka

  • 1 główka czosnku

  • 2 cytryny

  • kiść pomidorków koktajlowych

  • 0,5l białego wytrawnego wina

  • oliwa z oliwek
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich

  • sól i pieprz do smaku

 
PRZYGOTOWANIE:

Perlicę dokładnie myjemy i oczyszczamy ją z pozostałych piór za pomocą pęsety. Nacieramy ją posiekanym czosnkiem, startą skórką z cytryny, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Odstawiamy na noc do lodówki.

Marchew, seler, pietruszkę i cebulę obieramy i myjemy. Marchew, pietruszkę i seler kroimy w paski a cebulę w ósemki. Czosnek kroimy na pół. Cukinię i bakłażana myjemy, przekrajamy na pół i kroimy w plasterki. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w mniejsze kawałki. Cytrynę myjemy i kroimy na ćwiartki. Wszystkie warzywa i cytrynę wrzucamy do dużej miski wraz z gałązkami pomidorków. Polewamy je oliwą z oliwek, doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Dokładanie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Naczynie żaroodporne lub brytfannę smarujemy oliwą. Na spód wysypujemy warstwę warzyw. Następnie na warzywach umieszczamy perlicę. Dookoła niej układamy resztę warzyw. Zalewamy wszystko połową wina. Wierzch przykrywamy folią aluminiową i umieszczamy w piekarniku. Po upływie 45 minut otwieramy piekarnik, zdejmujemy folię i polewamy grzbiet perliczki winem oraz sokiem z cytryny. Pieczemy około 25 minut (już bez przykrycia). W tym czasie perliczkę kilkakrotnie polewamy sosem z dna brytfanny.

Perlicę podajemy z warzywami oraz ziemniakami, kaszą lub ryżem.

Smacznego!
 

Wielkanocne przepisy: Perliczka po prowansalsku

Wielkanocne przepisy: Perliczka po prowansalsku
Wielkanocne przepisy: Perliczka po prowansalsku
Wielkanocne przepisy: Perliczka po prowansalsku

Jeśli szukasz innych przepisów na wielkanocny stół, zachęcamy do sprawdzenia również naszych zeszłorocznych przepisów zakładce kulinarnej BLOGA.

W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Restauracja Kobaltowa Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!

REZERWUJ ONLINE

Najkorzystniejsza cena

rezerwuj bezpośrednio przez stronę lub skontatuj się z nami

Korzystaj z rabatów

Zapytaj recepcję o rabat w przypadku długiego pobytu lub rezerwacji wielu pokoi 

zwierzęta mile widziane

Dołącz do naszego newslettera a otrzymasz wszystkie najciekawsze oferty i promocje prosto na swoją skrzynkę

MASZ JAKIEŚ PYTANIA?

Jeśli na stronie brakuje oferty, która spełniałaby Twoje oczekiwania, skontaktuj się z nami. Z przyjemnością przygotujemy ofertę na miarę Twoich potrzeb!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl

WYMARZONE WAKACJE NAD MORZEM

Woda w basenie gorąca, pyszne jedzenie, animatorzy pełni pomysłów, a SPA gotowe by rozpieszczać. Podgrzaliśmy też piasek na plaży!

Zapraszamy do rezerwowania ostatnich wolnych pokoi na wakacje.

Uprzejmie informujemy, że oprócz pokoi w hotelu, posiadamy również możliwość rezerwacji pokoi w pensjonacie Tristan. Po szczegóły prosimy pytać recepcję hotelu. 

Ta strona używa COOKIES.Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.