Z cyklu “Wielkanocne potrawy”
Przepis na Zupę chrzanową z jajkiem poché
i prażoną cebulą
Zupa chrzanowa, zdrowa i ciekawa, w smaku będzie idealnym dopełnieniem wielkanocnego obiadu. Sprawdź przepis naszego Szefa kuchni Kornela Winiarskiego na Zupę chrzanową z jajkiem poche i prażoną cebulą.
Gotuj z nami!
SKŁADNIKI NA ZUPĘ:
3 cebule
korzeń pietruszki
3 ziemniaki
pół selera
3 ząbki czosnku
50g masła
liście laurowe 3szt
ziele angielskie 4 ziarenka
koper włoski 5 ziarenek
2l wody
500ml śmietanki
1 łyżka majeranku suszonego
- 250g chrzanu tartego
liście laurowe 3szt
jaja
sól i pieprz do smaku
SKŁADNIKI NA CEBULĘ PRAŻONĄ:
2 cebule
szczypta soli
- 4 łyżki mąki
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Obrane warzywa kroimy w kostkę, czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy przez 2 minuty cebulę z czosnkiem. Dodajemy ziemniaki, pietruszkę, seler. Doprawiamy solą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, koprem włoskim. Zalewamy całość wodą i śmietanką. Gotujemy, aż warzywa staną się miękkie. Wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy majeranek i chrzan. Zupę blendujemy i przecieramy przez drobne sito. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jajko wbijamy do małej miseczki. W garnku gotujemy litr wody. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, by delikatnie bulgotała. Do wody dodajemy ocet (około 2 łyżek). Następnie wodę mieszamy w taki sposób, by na środku utworzył się wir. Cały czas mieszając, w środek wiru wlewamy jajko z miseczki. Przestajemy mieszać i gotujemy jajko 3 minuty. Po tym czasie wyciągamy jajko łyżką i odsączamy na papierowym ręczniku.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę grubości ok. połowy centymetra. Posypujemy cebulkę łyżeczką soli i odstawiamy na około godzinę. Po godzinie dosypujemy do cebuli połowę przygotowanej mąki ( 2 łyżki) i całość starannie mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni. Teraz dodajemy do cebuli kolejne 2 łyżki i całość wysypujemy na powierzchnię patelni. Potrząsamy patelnią, aby cebula się nie przypaliła. Smażymy do złotego koloru. Cebulę odsączamy na papierowym ręczniku.
Podajemy gotowe danie.
Smacznego!
Jeśli szukasz innych przepisów na zupy na wielkanocny stół, zachęcamy do sprawdzenia naszego zeszłorocznego przepisu na WIELKANOCNY ŻUREK NA WĘDZONCE.
W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Restauracja Kobaltowa Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!