Wielkanocne potrawy: Przepis na Zupę chrzanową z jajkiem poché i prażoną cebulą

Z cyklu “Wielkanocne potrawy”

Przepis na  Zupę chrzanową z jajkiem poché
i prażoną cebulą

 

Zupa chrzanowa, zdrowa i ciekawa, w smaku będzie idealnym dopełnieniem wielkanocnego obiadu. Sprawdź przepis naszego Szefa kuchni Kornela Winiarskiego na Zupę chrzanową z jajkiem poche i prażoną cebulą.

Gotuj z nami!

 
SKŁADNIKI NA ZUPĘ:
  • 3 cebule

  • korzeń pietruszki

  • 3 ziemniaki

  • pół selera

  • 3 ząbki czosnku 

  • 50g masła

  • liście laurowe 3szt

  • ziele angielskie 4 ziarenka

  • koper włoski 5 ziarenek

  • 2l wody

  • 500ml śmietanki

  • 1 łyżka majeranku suszonego

  • 250g chrzanu tartego
  • liście laurowe 3szt

  • jaja

  • sól i pieprz do smaku

 
SKŁADNIKI NA CEBULĘ PRAŻONĄ:
  • 2 cebule

  • szczypta soli

  • 4 łyżki mąki
  • olej do smażenia

 
PRZYGOTOWANIE:

Obrane warzywa kroimy w kostkę, czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy przez 2 minuty cebulę z czosnkiem. Dodajemy ziemniaki, pietruszkę, seler. Doprawiamy solą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, koprem włoskim. Zalewamy całość wodą i śmietanką. Gotujemy, aż warzywa staną się miękkie. Wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy majeranek i chrzan. Zupę blendujemy i przecieramy przez drobne sito. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Jajko wbijamy do małej miseczki. W garnku gotujemy litr wody. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, by delikatnie bulgotała. Do wody dodajemy ocet (około 2 łyżek). Następnie wodę mieszamy w taki sposób, by na środku utworzył się wir. Cały czas mieszając, w środek wiru wlewamy jajko z miseczki. Przestajemy mieszać i gotujemy jajko 3 minuty. Po tym czasie wyciągamy jajko łyżką i odsączamy na papierowym ręczniku.

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę grubości ok. połowy centymetra. Posypujemy cebulkę łyżeczką soli i odstawiamy na około godzinę. Po godzinie dosypujemy do cebuli połowę przygotowanej mąki ( 2 łyżki) i całość starannie mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni. Teraz dodajemy do cebuli kolejne 2 łyżki i całość wysypujemy na powierzchnię patelni. Potrząsamy patelnią, aby cebula się nie przypaliła. Smażymy do złotego koloru. Cebulę odsączamy na papierowym ręczniku.

Podajemy gotowe danie.

 
Smacznego!

Wielkanocne przepisy: Zupa chrzanowa z jajkiem poche i prażoną cebulą

Wielkanocne przepisy: Zupa chrzanowa z jajkiem poche i prażoną cebulą

Jeśli szukasz innych przepisów na zupy na wielkanocny stół, zachęcamy do sprawdzenia naszego zeszłorocznego przepisu na WIELKANOCNY ŻUREK NA WĘDZONCE.

W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Restauracja Kobaltowa Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!

REZERWUJ ONLINE

Najkorzystniejsza cena

rezerwuj bezpośrednio przez stronę lub skontatuj się z nami

Korzystaj z rabatów

Zapytaj recepcję o rabat w przypadku długiego pobytu lub rezerwacji wielu pokoi 

zwierzęta mile widziane

Dołącz do naszego newslettera a otrzymasz wszystkie najciekawsze oferty i promocje prosto na swoją skrzynkę

MASZ JAKIEŚ PYTANIA?

Jeśli na stronie brakuje oferty, która spełniałaby Twoje oczekiwania, skontaktuj się z nami. Z przyjemnością przygotujemy ofertę na miarę Twoich potrzeb!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl

WYMARZONE WAKACJE NAD MORZEM

Woda w basenie gorąca, pyszne jedzenie, animatorzy pełni pomysłów, a SPA gotowe by rozpieszczać. Podgrzaliśmy też piasek na plaży!

Zapraszamy do rezerwowania ostatnich wolnych pokoi na wakacje.

Uprzejmie informujemy, że oprócz pokoi w hotelu, posiadamy również możliwość rezerwacji pokoi w pensjonacie Tristan. Po szczegóły prosimy pytać recepcję hotelu. 

Ta strona używa COOKIES.Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.