Wielkanocne potrawy: Przepis na Zupę Vichyssoise z tatarem z wędzonego łososia i chrzanową ricottą

Z cyklu “Wielkanocne potrawy”

Przepis na Zupę Vichyssoise z tatarem
z wędzonego łososia i chrzanową ricottą

 

Sprawdź przepis naszego Szefa kuchni Kornela Winiarskiego na popularną na całym świecie zupę Vichyssoise z tatarem z wędzonego łososia i chrzanową ricottą.

Gotuj z nami!

 
SKŁADNIKI:
  • 1kg porów

  • 0.5kg ziemniaków

  • 3 ząbki czosnku

  • pokrojone w plasterki2 łyżki masła

  • sól i pieprz

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1l bulionu warzywnego

  • 0.5l śmietanki 18%

  • 4 łyżki oleju lub  oliwy

  • 200g wędzonego łososia

  • 1/4 czerwonej cebuli

  • sok z cytryny

  • łyżeczka sosu sojowego

  • łyżeczka oliwy extra virgin

  • łyżeczka  musztardy

  • 200g ricotty

  • 0.1l śmietanki 36%

  • 4 łyżeczki tartego chrzanu

  • 1 pęczek szczypiorku

 
PRZYGOTOWANIE:

Por myjemy, białą i zieloną część kroimy w talarki, a ciemnozieloną w bardzo cienkie paski. Obieramy ziemniaki i kroimy w drobną kostkę. Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę z masłem, dodajemy pora, ziemniaki oraz czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Następnie zalewamy 1l jarskiego bulionu oraz śmietanką 18% i zagotowujemy. Gotujemy około 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Zupę blendujemy i przecieramy przez drobne sito. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Łososia, cebulę oraz szczypiorek bardzo drobno siekamy. Przekładamy do miski, dodajemy resztę składników: sok z cytryny, sos sojowy, oliwę i musztardę. Dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

Ubijamy śmietankę 36%. Do ubitej śmietany dodajemy sok z cytryny, chrzan, sól oraz pieprz, a następnie mieszamy z serkiem ricotta. Mus przekładamy do rękawa cukierniczego.

Tatara wykładamy na talerz, mus chrzanowy za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy na łososia i wszystko zalewamy gotowym kremem. Serwujemy zupę.

Smacznego!
 

Przepis na danie wielkanocne: Vichyssoise z tatarem z wędzonego łososia i chrzanową ricottą

 

Jeśli szukasz innych przepisów na wielkanocny stół, zachęcamy do sprawdzenia również naszych zeszłorocznych przepisów zakładce kulinarnej BLOGA.

W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Restauracja Kobaltowa Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!

REZERWUJ ONLINE

Najkorzystniejsza cena

rezerwuj bezpośrednio przez stronę lub skontatuj się z nami

Korzystaj z rabatów

Zapytaj recepcję o rabat w przypadku długiego pobytu lub rezerwacji wielu pokoi 

zwierzęta mile widziane

Dołącz do naszego newslettera a otrzymasz wszystkie najciekawsze oferty i promocje prosto na swoją skrzynkę

MASZ JAKIEŚ PYTANIA?

Jeśli na stronie brakuje oferty, która spełniałaby Twoje oczekiwania, skontaktuj się z nami. Z przyjemnością przygotujemy ofertę na miarę Twoich potrzeb!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl
mini-majowka

od 950zł/noc /para