Wielkanocne potrawy: Przepis na żurek na wędzonce

Wielkanocny żurek na wędzonce z jajkiem sadzonym

 

Tradycyjny żurek to potrawa, której podczas Wielkanocy nie może zabraknąć na żadnym stole. Poznaj przepis naszego Szefa Kuchni na żurek na wędzonce z tłuczonymi ziemniakami i chrzanem podawany z jajkiem sadzonym.

 

Składniki na zakwas:

  • 500 ml przegotowanej wody
  • 100 g mąki żytniej
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 5 listków laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskie


Przygotowanie zakwasu:

  • Przestudzoną wodę wlewamy do dużego i czystego słoja, dodajemy resztę składników
  • Całą zawartość słoja mieszamy i przykrywamy gazą
  • Słoja nie zakręcamy, zakwas potrzebuje dostępu powietrza.
  • Przynajmniej raz dziennie mieszamy zakwas.
  • Po około 7-9 dniach zakwas jest gotowy do użycia

 

Składniki na wywar:

  • 0,3 kg selera
  • 0,3 kg pora
  • 0,2 kg pietruszki
  • 0,2 kg palonej cebuli
  • 0,2 kg marchwi
  • 0,6 kg wędzonych żeberek wieprzowych
  • 0,5 kg porcji rosołowych
  • 6 listków laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie wywaru:

  • Żeberka wieprzowe oraz porcje rosołowe zalewamy wodą i solimy.
  • Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, następnie gotujemy na wolnym ogniu do zagotowania.
  • Zbieramy szumy, a następnie dodajemy obrane pokrojone warzywa.

 

Składniki na żurek:

  • 2 białe kiełbasy
  • 4 jajka
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 50 g masła
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1 łyżeczka soli
  • Pieprz do smaku

 

Przygotowanie żurku:

  • Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Miękkie ziemniaki odcedzamy, a następnie tłuczemy razem ze śmietanką i chrzanem.
  • Na patelni z nieprzywierającym dnem rozpuszczamy masło, a gdy tłuszcz się rozgrzeje przygotowujemy jajko, doprawiamy i zmniejszamy ogień, smażąc aż do ścięcia białek.
  • Do przecedzonego wywaru, wlewamy nasz przygotowany wcześniej zakwas, dodajemy pokrojoną podsmażoną kiełbasę. Zagotowujemy do momentu wrzenia i odstawiamy.
  • Ziemniaki przekładamy do talerza, a następnie kładziemy na nie jajko i zalewamy gorącym żurkiem.
 
Serwujemy pyszne danie na stół! Smacznego

 

Jeśli chcesz spróbować Wielkanocnych specjałów, jednak wolisz wypoczywać z bliskimi niż stać przy naczyniach, koniecznie sprawdź aktualny pakiet na Wielkanoc nad morzem w naszym hotelu. Przygotowaliśmy mnóstwo atrakcji dla dzieci, pozwolimy przy tym wypocząć dorosłym w naszym hotelowym SPA a nasz szef kuchni zadba o doznania kulinarne. 

REZERWUJ ONLINE

Najkorzystniejsza cena

rezerwuj bezpośrednio przez stronę lub skontatuj się z nami

Korzystaj z rabatów

Zapytaj recepcję o rabat w przypadku długiego pobytu lub rezerwacji wielu pokoi 

zwierzęta mile widziane

Dołącz do naszego newslettera a otrzymasz wszystkie najciekawsze oferty i promocje prosto na swoją skrzynkę

MASZ JAKIEŚ PYTANIA?

Jeśli na stronie brakuje oferty, która spełniałaby Twoje oczekiwania, skontaktuj się z nami. Z przyjemnością przygotujemy ofertę na miarę Twoich potrzeb!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl
mini-majowka

od 950zł/noc /para