Wielkanocny vlog – Jak barwić jajka naturalnymi sposobami

Jak barwić jajka wielkanocne naturalnymi sposobami?

 
Jajko jest symbolem nowego życia i najważniejszą potrawą podczas Świąt Wielkanocnych. Zdobienie jajek wielkanocnych wpisuje się w tradycję od niepamiętnych lat. 

Dekorowanie pisanek było kiedyś prawdziwą sztuką, której nieodzownym elementem było barwienie jajek naturalnymi sposobami. Z upływem czasu zaczęto stosować wygodniejsze metody i do barwienia jajek w czasach obecnych, wykorzystujemy najczęściej sztuczne barwniki, w wyrazistych kolorach. Na szczęście moda powrót do tradycyjnych metod wraca.

Dlaczego warto zamienić sztuczny barwnik na naturalny? Przede wszystkim tak farbowane jajka są zdrowsze, nie mają zmienionego smaku, a ich spożycie nie grozi wystąpieniem alergii, czy kłopotów żołądkowych, których oczywiście chcemy w święta uniknąć. Pozostaje jeszcze kwestia estetyki, dla wielu osób naturalnie barwione jajka wyglądają bardziej szlachetnie.

Naturalne barwienie to także świetna zabawa dla całej rodziny i doskonała forma spędzania wspólnie czasu. Zaangażowanie dzieci do przygotowań przedświątecznych, pozwoli na zdobycie wielu nowych umiejętności i ciekawej wiedzy, poprzez zabawę.

 

Naturalne barwienie jajek wielkanocnych
 
Ale jak to zrobić? 

Oby zafarbować jajka należy zanurzyć je w wywarze z danej rośliny i ugotować na twardo. Dodatkowo do utrwalenia koloru do wywaru należy dodać 1-2 łyżki octu. 

Poniżej lista składników które możesz użyć, aby uzyskać określone kolory:

  • Kolor czerwony, ciemnoczerwony, czerwonobrązowy, ceglany – łuski cebuli, łupiny orzecha włoskiego, kora olchowa, kora dębowa, kwiaty hibiskusa 
  • Kolor niebieski, fioletowy – czerwona kapusta, płatki kwiatu bławatka, owoce tarniny, borówki amerykańskie, jagody lub płatki ciemnej malwy
  • Kolor żółty – kurkuma, curry, kora dzikiej jabłoni, rumianek
  • Kolor pomarańczowy – dynia, marchew
  • Kolor różowy – buraki, żurawina
  • Kolor brązowy – kawa, herbata (mocne wywary)
  • Kolor zielony, szarozielony – szpinak, ziele krwawnika, kora brzozy, pokrzywa, szczypior, trawa, jemioła, piołun
  • Kolor czarny – szyszki olchy, młode liście czarnego klonu

Eksperymentuj z kolorami. Aby uzyskać intensywniejsze barwy, pozostaw jajka na parę godzin w roztworze, po wygotowaniu. Gotowe jajka posmaruj oliwą dla utrwalenia koloru. Baw się dobrze!

Pięknych pisanek i Wesołych Świąt!

W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Restauracja Kobaltowa Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!

REZERWUJ ONLINE

Najkorzystniejsza cena

rezerwuj bezpośrednio przez stronę lub skontatuj się z nami

Korzystaj z rabatów

Zapytaj recepcję o rabat w przypadku długiego pobytu lub rezerwacji wielu pokoi 

zwierzęta mile widziane

Dołącz do naszego newslettera a otrzymasz wszystkie najciekawsze oferty i promocje prosto na swoją skrzynkę

MASZ JAKIEŚ PYTANIA?

Jeśli na stronie brakuje oferty, która spełniałaby Twoje oczekiwania, skontaktuj się z nami. Z przyjemnością przygotujemy ofertę na miarę Twoich potrzeb!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl
mini-majowka

od 950zł/noc /para