Gotuj z Szefem Kuchni odcinek #1 – Przepis na Kurczaka duszonego w białym winie z frytkami z batatów

Z serii “Gotuj z Szefem Kuchni” 

Odcinek #1 – Przepis na Kurczaka duszonego w białym winie z frytkami z batatów

 
Przepyszne dania, które przypomną Ci smak naszej kuchni, a które możesz przygotować w domowym zaciszu – oto pierwszy z przepisów autorstwa Szefa Kuchni Restauracji Kobaltowa w Tristan Hotel & SPA, Kornela Winiarskiego.
Dania bazują na ogólnodostępnych składnikach i są proste w przygotowaniu.

 

Odtwórz wideo

Składniki:

  • 8 kawałków kurczaka (udko lub podudzie)
  • 500 ml wody
  • 300 ml białego wina
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • kawałek selera i pora
  • ½ cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • tymianek świeży lub suszony

 

  • 3 bataty
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczka suszonego rozmarynu
  • ½ cytryny
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Myjemy mięso, suszymy, marynujemy w soli, pieprzu i tymianku, nacieramy czosnkiem. Odstawiamy na noc do lodówki. Zamarynowanego wcześniej kurczaka obsmażamy na rozgrzanej patelni z obu stron. Następnie na tej samej patelni smażymy pokrojone warzywa z cytryną, aby odzyskać smak jaki pozostał na patelni. Wszystko przekładamy do garnka, zalewamy wodą oraz winem i dusimy około 1h do miękkości.

Bataty dokładnie myjemy, jeśli jednak skórka jest nieodpowiednia obieramy, następnie kroimy na kawałki (w formie frytek). Marynujemy w przyprawach i soku z cytryny.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Ziemniaki wykładamy na blachę do pieczenia i pieczemy do miękkości przez około 20 minut .

 

Gotowe danie serwujemy na talerz. Smacznego!

W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Restauracja Kobaltowa Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!

REZERWUJ ONLINE

Najkorzystniejsza cena

rezerwuj bezpośrednio przez stronę lub skontatuj się z nami

Korzystaj z rabatów

Zapytaj recepcję o rabat w przypadku długiego pobytu lub rezerwacji wielu pokoi 

zwierzęta mile widziane

Dołącz do naszego newslettera a otrzymasz wszystkie najciekawsze oferty i promocje prosto na swoją skrzynkę

MASZ JAKIEŚ PYTANIA?

Jeśli na stronie brakuje oferty, która spełniałaby Twoje oczekiwania, skontaktuj się z nami. Z przyjemnością przygotujemy ofertę na miarę Twoich potrzeb!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl
mini-majowka

od 950zł/noc /para