Z serii “Gotuj z Szefem Kuchni”
Odcinek #1 – Przepis na Kurczaka duszonego w białym winie z frytkami z batatów
Przepyszne dania, które przypomną Ci smak naszej kuchni, a które możesz przygotować w domowym zaciszu – oto pierwszy z przepisów autorstwa Szefa Kuchni Restauracji Kobaltowa w Tristan Hotel & SPA, Kornela Winiarskiego.
Dania bazują na ogólnodostępnych składnikach i są proste w przygotowaniu.
Składniki:
- 8 kawałków kurczaka (udko lub podudzie)
- 500 ml wody
- 300 ml białego wina
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1 marchew
- kawałek selera i pora
- ½ cytryny
- sól i pieprz do smaku
- tymianek świeży lub suszony
- 3 bataty
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczka suszonego rozmarynu
- ½ cytryny
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Myjemy mięso, suszymy, marynujemy w soli, pieprzu i tymianku, nacieramy czosnkiem. Odstawiamy na noc do lodówki. Zamarynowanego wcześniej kurczaka obsmażamy na rozgrzanej patelni z obu stron. Następnie na tej samej patelni smażymy pokrojone warzywa z cytryną, aby odzyskać smak jaki pozostał na patelni. Wszystko przekładamy do garnka, zalewamy wodą oraz winem i dusimy około 1h do miękkości.
Bataty dokładnie myjemy, jeśli jednak skórka jest nieodpowiednia obieramy, następnie kroimy na kawałki (w formie frytek). Marynujemy w przyprawach i soku z cytryny.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Ziemniaki wykładamy na blachę do pieczenia i pieczemy do miękkości przez około 20 minut .
Gotowe danie serwujemy na talerz. Smacznego!
W naszej Restauracji Kobaltowa na Gości czekają autorskie dania Szefa Kuchni Kornela Winiarskiego, który swoje menu opiera o naturalne składniki przy współpracy z lokalnymi dostawcami. Restauracja Kobaltowa Menu to idealne miejsce na organizację niezapomnianych eventów – urodziny, rocznic, wesel. Zapraszamy!