Z cyklu “Świąteczne potrawy”
Przepis na barszcz czerwony z kiszonych buraków
Nie ma Świąt bez barszczu. To chyba najpopularniejsza i ulubiona wigilijna zupa Polaków. Ugotuj barszcz wg przepisu naszego Szefa kuchni.
Receptura na około 10 osób.
SKŁADNIKI NA WYWAR:
- 0,2kg marchwi
- 0,2kg selera
- 0,2kg pora
- 0,1kg cebuli
- 0,5kg kości wołowych
- 0,5kg porcji rosołowych
- 0,05kg czosnku
- 3szt liści laurowych
- 3szt ziele angielskie
- sól i pieprz do smaku
SKŁADNIKI NA BARSZCZ:
- 1kg kiszonych buraków
- jabłko
- gruszka
- 0,05kg wędzonych śliwek
- majeranek
PRZYGOTOWANIE:
- Kości wołowe oraz drobiowe zalewamy wodą i solimy. Dodajemy liścia laurowego oraz ziela angielskiego i gotujemy na wolnym ogniu do zagotowania.
- Zbieramy szumy, następnie dodajemy obrane warzywa korzeniowe przekrojone na pół.
- Gotujemy przez 2 godziny na wolnym ogniu.
- Obrane buraki, gruszkę oraz jabłko, należy zatrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie dodajemy śliwkę oraz majeranek.
- Jesli nie posiadamy kiszonych buraków, surowe zalewamy octem i zostawiamy w lodówce na 24 h.
- Do przecedzonego wywaru dodajemy przetarte buraki, zagotowujemy do momentu wrzenia (buraków nie wolno gotować bo stracą kolor) i zostawiamy na godzinę.
- Następnie przecedzamy i doprawiamy do smaku.
Serwujemy gotowe danie. Smacznego!
Święta Bożego Narodzenia to dla wielu magiczny czas, pełny rodzinnego ciepła, przepełniony pysznymi przysmakami a przy tym czas obdarowywania siebie nawzajem prezentami.
Jeśli chcesz sprawić swojej rodzinie wyjątkowy prezent, rezerwuj pakiet na Boże Narodzenie nad morzem już teraz i zapewnij sobie niezapomniane chwile w wyjątkowo rodzinnym Tristan Hotel & SPA