Świąteczne potrawy: Przepis na Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington

Z cyklu “Świąteczne potrawy”

Przepis na Przepis na Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington

 

Sprawdź przepis szefa kuchni na wyśmienite polędwiczki wieprzowe.

 
SKŁADNIKI:
  • 1.5kg polędwiczki wieprzowej

  • 1op. suszonego tymianku

  • sól i pieprz do smaku

  • oliwa pomace

  • 1op. pieprzu cytrynowego

  • 1kg pieczarek

  • 4szt cebuli

  • 4 ząbki czosnku

  • 3 pęczki natki pietruszki

  • 1 op. masła

  • 50g grzybów suszonych

  • 0.3kg szynki szwarcwaldzkiej

  • 3 opakowania ciasta francuskiego

  • 1op. czarnuszki

  • 1 jajo

 
PRZYGOTOWANIE:

Mięso myjemy, oczyszczamy z białych błon, nacieramy posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem cytrynowym i tymiankiem, odstawiamy na noc do lodówki.

Polędwiczki obsmażamy na mocno rozgrzanej oliwie, z każdej strony na złocisty kolor.

 Suszone grzyby wkładamy do miski i zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30min. Pieczarki myjemy i kroimy w drobną kostkę, tak samo postępujemy z odsączonymi grzybami cebulą i czosnkiem. Cebulę i czosnek smażymy na oliwie do zarumienienia następnie dokładamy pieczarki oraz grzyby leśne, smażymy do momentu odparowania wody z grzybów i pieczarek. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Na koniec dodajemy kostkę masła oraz posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowany farsz odstawiamy i studzimy.

Ciasto francuskie rozwijamy, układamy na nim plastry szynki szwarcwaldzkiej i smarujemy całość farszem pieczarkowo-grzybowym. Na środek układamy obsmażoną wcześniej polędwiczkę i zwijamy ciasno w rulon, zwijając brzegi ciasta. Ułożyć „szwem” do dołu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

 Wierzch ciasta naciąć nożem tworząc kratkę. Jajko rozmącić widelcem lub trzepaczką, posmarować wierzch i boki ciasta. Całość posypujemy czarnuszką. Tak przygotowaną polędwiczkę w cieście pieczemy około 30 minut do zarumienienia w temperaturze około 180-200 stopni.

 
Smacznych i wesołych Świąt!

Świąteczne dania przepis na Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington

Świąteczne dania przepis na Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington

Święta Bożego Narodzenia to dla wielu magiczny czas, pełny rodzinnego ciepła, przepełniony pysznymi przysmakami a przy tym czas obdarowywania siebie nawzajem prezentami.  

Jeśli chcesz sprawić swojej rodzinie wyjątkowy prezent, podaruj im VOUCHER prezentowy na wyjątkowy pobyt lub usługi w Tristan Hotel & SPA.

REZERWUJ ONLINE

Najkorzystniejsza cena

rezerwuj bezpośrednio przez stronę lub skontatuj się z nami

Korzystaj z rabatów

Zapytaj recepcję o rabat w przypadku długiego pobytu lub rezerwacji wielu pokoi 

zwierzęta mile widziane

Dołącz do naszego newslettera a otrzymasz wszystkie najciekawsze oferty i promocje prosto na swoją skrzynkę

MASZ JAKIEŚ PYTANIA?

Jeśli na stronie brakuje oferty, która spełniałaby Twoje oczekiwania, skontaktuj się z nami. Z przyjemnością przygotujemy ofertę na miarę Twoich potrzeb!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl