Z cyklu “Świąteczne potrawy”
Przepis na Ciasto marchewkowe z pomarańczą i orzechami macadamia
Boże narodzenie to nie tylko piernik i makowiec. Ciasto marchewkowe z pomarańczą i orzechami macadamia to ciekawe połączenie tradycji i nowoczesności. Sprawdź przepis szefa kuchni na słodkie święta.
SKŁADNIKI NA CIASTO :
4 jajka
400g mąki pszennej
300ml oleju
100g miodu
1kg startej marchewki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100g orzechów makadamia
2 łyżeczki cynamonu
2 pomarańcze
szczypta soli
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
100g białej czekolady
25g masła
- 1 cytryna
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto.
Pomarańcze sparzamy we wrzątku następnie ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Orzechy siekamy i podprażamy na suchej patelni z dodatkiem soli.
Jajka ubijamy ze szczyptą soli i miodem na jednolitą, puszystą masę. Miksując cały czas na wysokich obrotach dolewamy strumieniem olej oraz sok z pomarańczy. Następnie do tak przygotowanej masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia
i cynamonem. Kolejno dokładamy drobno startą marchewkę, podprażone posiekane orzechy
i skórkę z pomarańczy, wszystko mieszamy do połączenia składników.
Ciasto wykładamy do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 45-50min, w temperaturze 170 stopni.
Polewa czekoladowa.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło, następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy całość. Cytrynę sparzamy we wrzątku i ścieramy skórkę. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy startą skórkę z cytryny i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Tak przygotowaną polewę po ostygnięciu i zgęstnieniu wylewamy na upieczone ciasto marchewkowe.
Dekorujemy i podajemy deser.
Smacznych i wesołych Świąt!
Święta Bożego Narodzenia to dla wielu magiczny czas, pełny rodzinnego ciepła, przepełniony pysznymi przysmakami a przy tym czas obdarowywania siebie nawzajem prezentami.
Jeśli chcesz sprawić swojej rodzinie wyjątkowy prezent, podaruj im VOUCHER prezentowy na wyjątkowy pobyt lub usługi w Tristan Hotel & SPA.