Świąteczne potrawy: Przepis na Cynamonowe bułeczki z musem żurawinowym

Z cyklu “Świąteczne potrawy”

Przepis na Przepis na Cynamonowe bułeczki z musem żurawinowym

 

Sprawdź przepis szefa kuchni na pyszny deser idealny na zimowe dni.

 
SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 420 g mąki tortowej
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 200 g miękkiego masła
 
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 100 g miękkiego lub rozpuszczonego masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu

 

SKŁADNIKI NA MUS ŻURAWINOWY:
  • 400g mrożonej żurawiny
  • 4 łyżki miodu

 

DODATKOWO:

  • do posmarowania: żółtko + 1 łyżka mleka
 
PRZYGOTOWANIE:

Drożdże kruszymy do miski , dodajemy ciepłe mleko oraz 2 łyżki mąki. Wszystko ze sobą mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30min.

Do dużej miski wsypujemy resztę wcześniej przesianej mąki, dodajemy cukier, rozczyn oraz jaja. Składniki mieszamy do połączenia w jednolitą masę. Odstawiamy na 20-30min. Dodajemy sól, następnie wyrabiamy ciasto mikserem (hakiem) lub ręką przez około 10 -15 minut, jednocześnie dodając pokrojone w kawałki masło.

Tak przygotowane ciasto odkładamy na 50-60 minut do wyrośnięcia. W kolejnym kroku ciasto dzielimy na 15 równych części.

Na stolnicy rozwałkowujemy każdą porcję ciasta na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30x12cm.

Ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy wcześniej wymieszanym cynamonem i cukrem.

Zwijamy ciasto i kroimy je na pół.

Tortownicę o średnicy 28cm smarujemy masłem, następnie układamy w niej cynamonowe ślimaki. Formę przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyrośnięte ślimaki smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem oraz posypujemy świeżo startym cynamonem. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 12 minut na złoty kolor. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia na metalowej kratce.

Mus żurawinowy: Żurawinę wrzucamy do garnka, dodajemy miód. Stawiamy garnek na małym ogniu, aż owoce się rozmrożą. Następnie zwiększamy ogień i zagotowujemy. Gotujemy około 10-15minut. Całość blendujemy i przecieramy przez drobne sito.

 
                                      Smacznych i wesołych Świąt!

Świąteczne dania przepis na Cynamonowe bułeczki z musem żurawinowym

Święta Bożego Narodzenia to dla wielu magiczny czas, pełny rodzinnego ciepła, przepełniony pysznymi przysmakami a przy tym czas obdarowywania siebie nawzajem prezentami.  

Jeśli chcesz sprawić swojej rodzinie wyjątkowy prezent, podaruj im VOUCHER prezentowy na wyjątkowy pobyt lub usługi w Tristan Hotel & SPA.

REZERWUJ ONLINE

Najkorzystniejsza cena

rezerwuj bezpośrednio przez stronę lub skontatuj się z nami

Korzystaj z rabatów

Zapytaj recepcję o rabat w przypadku długiego pobytu lub rezerwacji wielu pokoi 

zwierzęta mile widziane

Dołącz do naszego newslettera a otrzymasz wszystkie najciekawsze oferty i promocje prosto na swoją skrzynkę

MASZ JAKIEŚ PYTANIA?

Jeśli na stronie brakuje oferty, która spełniałaby Twoje oczekiwania, skontaktuj się z nami. Z przyjemnością przygotujemy ofertę na miarę Twoich potrzeb!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl
mini-majowka

od 950zł/noc /para