Z cyklu “Świąteczne potrawy”
Przepis na Przepis na Cynamonowe bułeczki z musem żurawinowym
Sprawdź przepis szefa kuchni na pyszny deser idealny na zimowe dni.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 30 g świeżych drożdży
- 125 ml ciepłego mleka
- 420 g mąki tortowej
- 60 g cukru
- szczypta soli
- 4 jajka
- 200 g miękkiego masła
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 100 g miękkiego lub rozpuszczonego masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
SKŁADNIKI NA MUS ŻURAWINOWY:
- 400g mrożonej żurawiny
- 4 łyżki miodu
DODATKOWO:
- do posmarowania: żółtko + 1 łyżka mleka
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże kruszymy do miski , dodajemy ciepłe mleko oraz 2 łyżki mąki. Wszystko ze sobą mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30min.
Do dużej miski wsypujemy resztę wcześniej przesianej mąki, dodajemy cukier, rozczyn oraz jaja. Składniki mieszamy do połączenia w jednolitą masę. Odstawiamy na 20-30min. Dodajemy sól, następnie wyrabiamy ciasto mikserem (hakiem) lub ręką przez około 10 -15 minut, jednocześnie dodając pokrojone w kawałki masło.
Tak przygotowane ciasto odkładamy na 50-60 minut do wyrośnięcia. W kolejnym kroku ciasto dzielimy na 15 równych części.
Na stolnicy rozwałkowujemy każdą porcję ciasta na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30x12cm.
Ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy wcześniej wymieszanym cynamonem i cukrem.
Zwijamy ciasto i kroimy je na pół.
Tortownicę o średnicy 28cm smarujemy masłem, następnie układamy w niej cynamonowe ślimaki. Formę przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyrośnięte ślimaki smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem oraz posypujemy świeżo startym cynamonem. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 12 minut na złoty kolor. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia na metalowej kratce.
Mus żurawinowy: Żurawinę wrzucamy do garnka, dodajemy miód. Stawiamy garnek na małym ogniu, aż owoce się rozmrożą. Następnie zwiększamy ogień i zagotowujemy. Gotujemy około 10-15minut. Całość blendujemy i przecieramy przez drobne sito.
Smacznych i wesołych Świąt!
Święta Bożego Narodzenia to dla wielu magiczny czas, pełny rodzinnego ciepła, przepełniony pysznymi przysmakami a przy tym czas obdarowywania siebie nawzajem prezentami.
Jeśli chcesz sprawić swojej rodzinie wyjątkowy prezent, podaruj im VOUCHER prezentowy na wyjątkowy pobyt lub usługi w Tristan Hotel & SPA.