Świąteczne potrawy: Przepis na Cynamonowe bułeczki z musem żurawinowym

Z cyklu “Świąteczne potrawy”

Przepis na Przepis na Cynamonowe bułeczki z musem żurawinowym

 

Sprawdź przepis szefa kuchni na pyszny deser idealny na zimowe dni.

 
SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 420 g mąki tortowej
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 200 g miękkiego masła
 
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 100 g miękkiego lub rozpuszczonego masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu

 

SKŁADNIKI NA MUS ŻURAWINOWY:
  • 400g mrożonej żurawiny
  • 4 łyżki miodu

 

DODATKOWO:

  • do posmarowania: żółtko + 1 łyżka mleka
 
PRZYGOTOWANIE:

Drożdże kruszymy do miski , dodajemy ciepłe mleko oraz 2 łyżki mąki. Wszystko ze sobą mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30min.

Do dużej miski wsypujemy resztę wcześniej przesianej mąki, dodajemy cukier, rozczyn oraz jaja. Składniki mieszamy do połączenia w jednolitą masę. Odstawiamy na 20-30min. Dodajemy sól, następnie wyrabiamy ciasto mikserem (hakiem) lub ręką przez około 10 -15 minut, jednocześnie dodając pokrojone w kawałki masło.

Tak przygotowane ciasto odkładamy na 50-60 minut do wyrośnięcia. W kolejnym kroku ciasto dzielimy na 15 równych części.

Na stolnicy rozwałkowujemy każdą porcję ciasta na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30x12cm.

Ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy wcześniej wymieszanym cynamonem i cukrem.

Zwijamy ciasto i kroimy je na pół.

Tortownicę o średnicy 28cm smarujemy masłem, następnie układamy w niej cynamonowe ślimaki. Formę przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyrośnięte ślimaki smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem oraz posypujemy świeżo startym cynamonem. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 12 minut na złoty kolor. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia na metalowej kratce.

Mus żurawinowy: Żurawinę wrzucamy do garnka, dodajemy miód. Stawiamy garnek na małym ogniu, aż owoce się rozmrożą. Następnie zwiększamy ogień i zagotowujemy. Gotujemy około 10-15minut. Całość blendujemy i przecieramy przez drobne sito.

 
                                      Smacznych i wesołych Świąt!

Świąteczne dania przepis na Cynamonowe bułeczki z musem żurawinowym

Święta Bożego Narodzenia to dla wielu magiczny czas, pełny rodzinnego ciepła, przepełniony pysznymi przysmakami a przy tym czas obdarowywania siebie nawzajem prezentami.  

Jeśli chcesz sprawić swojej rodzinie wyjątkowy prezent, podaruj im VOUCHER prezentowy na wyjątkowy pobyt lub usługi w Tristan Hotel & SPA.

REZERWUJ ONLINE

Najkorzystniejsza cena

rezerwuj bezpośrednio przez stronę lub skontatuj się z nami

Korzystaj z rabatów

Zapytaj recepcję o rabat w przypadku długiego pobytu lub rezerwacji wielu pokoi 

animals welcome

Join our newsletter and you will receive all the most interesting offers and promotions straight to your inbox

ANY QUESTIONS?

If the website is missing an offer that would meet your expectations, please contact us. We will be pleased to prepare an offer tailored to your needs!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl

Uprzejmie informujemy, że pokoje w hotelu na Boże Narodzenie zostały wyprzedane. Zachęcamy do rezerwacji pokoi w pensjonacie (ok 50m od hotelu).