Świąteczne potrawy: Przepis na Roladę z łososia ze szpinakiem i pieczarkami z sosem pomarańczowym z chilli

  • Z cyklu “Świąteczne potrawy”

Przepis na Przepis na Roladę z łososia ze szpinakiem i pieczarkami z sosem pomarańczowym z chilli

 

Sprawdź przepis szefa kuchni na wyśmienite świąteczne danie.

 
SKŁADNIKI:
  • 1.5kg fileta z łososia
  • 0.5kg mrożonego szpinaku
  • 0.5kg pieczarek
  • 3 cebule szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 cytryna
  • 3 jaja
  • 0.5kg mascarpone
  • 0.1kg prażonego sezamu
  • 0.1kg bułki tartej
  • 50ml oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • cukier
 
SKŁADNIKI NA SOS:
  • 4 pomarańcze

  • 100g miodu

  • 100g musztardy słonecznej

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 cytryna

  • 0.5 papryki chilli

  • 350ml oliwy lub oleju słonecznikowego

  • sól i pieprz do smaku 

DODATKOWO:

  • Filetowana pomarańcza
 
PRZYGOTOWANIE:

Filet z łososia kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy cukrem i solą, w proporcji 1:1. Tak zamarynowaną rybę zostawiamy na 10-12min. Następnie spłukujemy przyprawy, osuszamy łososia i mielimy na drobnych oczkach

 Rozmrożony szpinak odciskamy z nadmiaru wody.

Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy olej i masło i podsmażamy przez 2 minuty cebulę z czosnkiem. Dodajemy grzyby i doprawiamy solą i pieprzem. Po odparowaniu wody, dodajemy szpinak, mascarpone, sok z cytryny oraz posiekany koperek.

Masę rybną doprawiamy solą, pieprzem, sparzoną skórką z cytryny. Następnie dodajemy jaja oraz bułkę tartą. Mieszamy do połączenia się składników.

 Na blacie rozwijamy folię spożywczą, posypujemy ją prażonym sezamem, a następnie rozkładamy na niej masę rybną, smarujemy środek farszem pieczarkowo-szpinakowym. Następnie zwijamy ciasno w rulon, aby uzyskać efekt tzw. cukierka. Tak zwiniętą roladę wkładamy do garnka z wodą lub cyrkulatora i gotujemy około 1.5 godziny w temperaturze 52 stopni C.

Sos:

Ścieramy skórkę ze sparzonej wcześniej jednej pomarańczy. Ze wszystkich owoców wyciskamy sok. Czosnek i paprykę kroimy w plasterki. Do wysokiego a zarazem wąskiego naczynia przekładamy wszystkie składniki oprócz oliwy. Wszystko blendujemy, a następnie powoli wlewamy oliwę cienkim strumieniem, do uzyskania odpowiedniej gęstości. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

 

Serwujemy!

 
                                      Smacznych i wesołych Świąt!

Świąteczne dania przepis na Roladę z łososia ze szpinakiem i pieczarkami z sosem pomarańczowym z chilli

 

Święta Bożego Narodzenia to dla wielu magiczny czas, pełny rodzinnego ciepła, przepełniony pysznymi przysmakami a przy tym czas obdarowywania siebie nawzajem prezentami.  

Jeśli chcesz sprawić swojej rodzinie wyjątkowy prezent, podaruj im VOUCHER prezentowy na wyjątkowy pobyt lub usługi w Tristan Hotel & SPA.

REZERWUJ ONLINE

Najkorzystniejsza cena

rezerwuj bezpośrednio przez stronę lub skontatuj się z nami

Korzystaj z rabatów

Zapytaj recepcję o rabat w przypadku długiego pobytu lub rezerwacji wielu pokoi 

zwierzęta mile widziane

Dołącz do naszego newslettera a otrzymasz wszystkie najciekawsze oferty i promocje prosto na swoją skrzynkę

MASZ JAKIEŚ PYTANIA?

Jeśli na stronie brakuje oferty, która spełniałaby Twoje oczekiwania, skontaktuj się z nami. Z przyjemnością przygotujemy ofertę na miarę Twoich potrzeb!

+48 55 26 72 600
+48 690 609 290
hotel@tristan.com.pl