- Z cyklu “Świąteczne potrawy”
Przepis na Przepis na Roladę z łososia ze szpinakiem i pieczarkami z sosem pomarańczowym z chilli
Sprawdź przepis szefa kuchni na wyśmienite świąteczne danie.
SKŁADNIKI:
- 1.5kg fileta z łososia
- 0.5kg mrożonego szpinaku
- 0.5kg pieczarek
- 3 cebule szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- 1 cytryna
- 3 jaja
- 0.5kg mascarpone
- 0.1kg prażonego sezamu
- 0.1kg bułki tartej
- 50ml oleju
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- cukier
SKŁADNIKI NA SOS:
4 pomarańcze
100g miodu
100g musztardy słonecznej
4 ząbki czosnku
1 cytryna
0.5 papryki chilli
350ml oliwy lub oleju słonecznikowego
sól i pieprz do smaku
DODATKOWO:
- Filetowana pomarańcza
PRZYGOTOWANIE:
Filet z łososia kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy cukrem i solą, w proporcji 1:1. Tak zamarynowaną rybę zostawiamy na 10-12min. Następnie spłukujemy przyprawy, osuszamy łososia i mielimy na drobnych oczkach
Rozmrożony szpinak odciskamy z nadmiaru wody.
Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy olej i masło i podsmażamy przez 2 minuty cebulę z czosnkiem. Dodajemy grzyby i doprawiamy solą i pieprzem. Po odparowaniu wody, dodajemy szpinak, mascarpone, sok z cytryny oraz posiekany koperek.
Masę rybną doprawiamy solą, pieprzem, sparzoną skórką z cytryny. Następnie dodajemy jaja oraz bułkę tartą. Mieszamy do połączenia się składników.
Na blacie rozwijamy folię spożywczą, posypujemy ją prażonym sezamem, a następnie rozkładamy na niej masę rybną, smarujemy środek farszem pieczarkowo-szpinakowym. Następnie zwijamy ciasno w rulon, aby uzyskać efekt tzw. cukierka. Tak zwiniętą roladę wkładamy do garnka z wodą lub cyrkulatora i gotujemy około 1.5 godziny w temperaturze 52 stopni C.
Sos:
Ścieramy skórkę ze sparzonej wcześniej jednej pomarańczy. Ze wszystkich owoców wyciskamy sok. Czosnek i paprykę kroimy w plasterki. Do wysokiego a zarazem wąskiego naczynia przekładamy wszystkie składniki oprócz oliwy. Wszystko blendujemy, a następnie powoli wlewamy oliwę cienkim strumieniem, do uzyskania odpowiedniej gęstości. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Serwujemy!
Smacznych i wesołych Świąt!
Święta Bożego Narodzenia to dla wielu magiczny czas, pełny rodzinnego ciepła, przepełniony pysznymi przysmakami a przy tym czas obdarowywania siebie nawzajem prezentami.
Jeśli chcesz sprawić swojej rodzinie wyjątkowy prezent, podaruj im VOUCHER prezentowy na wyjątkowy pobyt lub usługi w Tristan Hotel & SPA.